Pohana bazga možda nije popularna kao sok od bazge, no vrijeme je da se to promijeni. Kada razmišljamo o pohanju, prvo što nam pada na pamet su fileti bijelog mesa ili možda tikvice, no jednom kad probaš mirisne pohane cvjetove bazge, brzo ćeš se u njih zaljubiti. Potrebno je tek nekoliko sastojaka i svježe ubrani cvjetovi bazge kako bi pripremili ovu proljetnu poslasticu.
Kada brati bazgu za pohanje?
Bazga za pohanje treba biti u punom cvatu te bi bilo poželjno da odaberemo što veći cvijet. U nizinskim krajevima bazga počinje cvasti već u travnju te se berba može odraditi tijekom cijelog svibnja, no na nešto većim nadmorskim visinama bazga cvate kasnije pa ju je moguće pronaći i u lipnju.
Bazgu za pohanje najbolje je brati za sunčanog dana, nikako neposredno nakon kiše. Zato odaberi sunčani dan, zaputi se u prirodu i uberi najmirisnije cvjetove za pohanje bazge.
Kako pohati bazgu?
Koncept pohanja cvijeta bazge možda se čini čudan, no jednom kada probaš pohanu bazgu promijenit ćeš mišljenje. Bazga se ne poha u tradicionalnom smislu umakanja u brašno, jaja i krušne mrvice, nego se umače u gustu smjesu nalik na onu za palačinke.
Smjesu pripremi od brašna, jaja, šećera i mlijeka, a cvjetove bazge nemoj skidati sa stapki prije pohanja nego ih jednostavno uhvati za stapku i umoči u smjesu za pohanje.
Dok pripremaš smjesu zagrij ulje u tavi i zatim bazgu sa smjesom pažljivo stavi u ulje i peci dok ne poprimi zlatnu boju. Posluži pohanu bazgu s malo šećera u prahu ili uz kuglicu sladoleda.
Sada kada znaš sve trikove i tajne, vrijeme je da kreneš na pripremu pohane bazge.
Pohana bazga
Sastojci:
- cvjetovi bazge
- 2 jaja
- 200 g brašna
- 3 žlice šećera
- 2 dl mlijeka
- 2 dl vode
- 2 žlice ulja + za prženje
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1/2 limuna (korica)
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Pomiješaj brašno, jaja, šećer, mlijeko, vodu te vanilin šećer i koricu limuna u gustu smjesu.
- U dubokoj tavi zagrij ulje.
- Jedan po jedan cvijet bazge umoči u smjesu za pohanje i ubaci u tavu s vrućim uljem.
- Peci koju minutu dok pohana bazga ne poprimi zlatnu boju.
- Izvadi bazgu iz ulja i ostavi da se malo ohladi. Prije serviranja posipaj šećerom u prahu.