Recepti 19. svibnja 2022.

Pohana bazga će te osvojiti zanosnim aromama

Pohana bazga foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Od cvjetova bazge rado pripremamo sok, no jeste li ikada probali pohanu bazgu?

Pohana bazga možda nije popularna kao sok od bazge, no vrijeme je da se to promijeni. Kada razmišljamo o pohanju, prvo što nam pada na pamet su fileti bijelog mesa ili možda tikvice, no jednom kad probaš mirisne pohane cvjetove bazge, brzo ćeš se u njih zaljubiti. Potrebno je tek nekoliko sastojaka i svježe ubrani cvjetovi bazge kako bi pripremili ovu proljetnu poslasticu. 

Kada brati bazgu za pohanje?

Bazga za pohanje treba biti u punom cvatu te bi bilo poželjno da odaberemo što veći cvijet. U nizinskim krajevima bazga počinje cvasti već u travnju te se berba može odraditi tijekom cijelog svibnja, no na nešto većim nadmorskim visinama bazga cvate kasnije pa ju je moguće pronaći i u lipnju. Bazgu za pohanje najbolje je brati za sunčanog dana, nikako nakon kiše. Zato odaberi sunčani dan, zaputi se u prirodu i uberi najmirisnije cvjetove za pohanje bazge.

 | Author: Shutterstock Bazga za pohanje foto: Shutterstock

Kako pohati bazgu?

Koncept pohanja cvijeta bazge možda se čini čudan, no jednom kada probaš pohanu bazgu promijenit ćeš mišljenje. Bazga se ne poha u tradicionalnom smislu umakanja u brašno, jaja i krušne mrvice, nego se umače u gustu smjesu nalik na onu za palačinke. Smjesu pripremi od brašna, jaja, šećera i mlijeka, a cvjetove bazge nemoj skidati sa stapki prije pohanja nego ih jednostavno uhvati za stapku i umoči u smjesu za pohanje. Dok pripremaš smjesu zagrij ulje u tavi i zatim bazgu sa smjesom pažljivo stavi u ulje i peci dok ne poprimi zlatnu boju. Posluži pohanu bazgu s malo šećera u prahu ili uz kuglicu sladoleda. 

Sada kada znaš sve trikove i tajne, vrijeme je da kreneš na pripremu pohane bazge.

 | Author: Shutterstock Pohana bazga foto: Shutterstock

Pohana bazga recept

Sastojci za pohanu bazgu:

  • Nekoliko cvjetova bazge
  • 2 jaja
  • 200 g brašna
  • 3 žlice šećera
  • 2 dl mlijeka 
  • 2 dl vode
  • 2 žlice ulja + za prženje
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1/2 limuna (korica)
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema pohane bazge:

  1. Pomiješaj brašno, jaja, šećer, mlijeko, vodu te vanilin šećer i koricu limuna u gustu smjesu. 
  2. U dubokoj tavi zagrij ulje.
  3. Jedan po jedan cvijet bazge umoči u smjesu za pohanje i ubaci u tavu s vrućim uljem. 
  4. Peci koju minutu dok pohana bazga ne poprimi zlatnu boju. 
  5. Izvadi bazgu iz ulja i ostavi da se malo ohladi. Prije serviranja posipaj šećerom u prahu. 

U slast!

 | Author: Shutterstock Pohana bazga foto: Shutterstock

Možda vas zanima... Bazga i jagode recept su za najslađe osvježenje Kolumne Možda vas zanima... Kraljevski dobra torta od bazge i limuna Kolumne Možda vas zanima... Sirup od bazge - svibanjski hit koji vraća u djetinjstvo Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.