Iako su tikvice definitivni favoriti ljetnih tanjura, cvjetovi tikvica, pomalo zaboravljeni i ostavljeni po strani, skrivaju divne, nježne okuse i zapravo su daleko veća delicija od samih tikvica.
Poprilično su delikatni, pa pripazite da ih ne pokidate kod branja. Važno je da ostanu cijeli kako biste ih kasnije mogli puniti i jednostavnije baratati s njima.
Puniti ih možete sirnim nadjevima poput onog od ricotte i omiljenog začinskog bilja ili pak štapića mozzarelle. Svakako obratite pažnju i na činjenicu da cvjetovima nije potrebno dugo prženje u ulju već su gotovi u nekoliko sekundi, pa bi i punjenje trebalo biti što jednostavnije.
Pripremite jaja i brašno, uvaljajte cvjetove i pripremite se za slasno uživanje. Poslužiti ih možete same, uz omiljeni umak, kao prilog mesnim i ribljim jelima ili kao dio sendviča ili tortilje.
Potrebno vam je:
- 20 cvjetova tikvica
- 3 jaja
- 80 g brašna
- Ulje
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Neoštećene cvjetove od tikvica najprije operite, a zatim ih osušite.
- U posudi pomiješajte brašno, sol i papar.
- U drugoj posudi umutite jaja.
- Cvjetove najprije uvaljajte u brašno, pa u jaja, a zatim ih pržite u vrućem ulju dok ne poprime boju.
- Poslužite toplo.
Dobar tek!