Dok se natjecatelji MasterChefa bore za ostanak u showu pripremajući poke bowl, zdravo, ukusno i raznovrsno havajsko jelo za koje većina njih nije niti čula, a kamoli ga probala, mi donosimo recept za poke bowl s tunom. Uz napomenu – za poke bowl mogu se koristiti i drugi zdravi proteini poput jaja, nemasne piletine, raznih vrsta ribe, kozica, tofua…
No poke bowl i nije takva nepoznanica u Hrvatskoj, kako bi se pomislilo prema (ne)upućenosti natjecatelja MasterChefa. Primjerice, u glavnom gradu već nekoliko godina uspješno posluje Poke Poke Zagreb, koji je i na PLACe marketu na Dolcu oduševio Zagrepčane. I na drugim food festivalima nerijetko se poslužuje poke bowl kao zdrava opcija, a sve više lokala ima ga kao dio svoje ponude zdravih jela.
Kao osnova za poke bowl ne mora se koristiti bijela riža – odlično funkcionira i ona integralna, pa i crna, heljda, razne druge žitarice poput kvinoje, amaranta… A izbor povrća je uistinu velik.
Poke bowl nevjerojatno je lako pripremiti kod kuće, a sastojke možeš prilagoditi svome ukusu. Poke bowl sinonim je za zdrav i ukusan obrok i na Havajima, odakle potječe, možeš ovo jelo kušati na svakom koraku. Riješ "poke" znači sirovo, odnosno rezano sirovo te se odnosi na svježu, sirovu, mariniranu ribu koja je glavni protein u ovim zdjelicama punim zdravlja i okusa.
Kao osnova za poke bowl obično se koristi kuhana (ili na pari pripremljena) sushi riža, no moguće je koristiti i druge žitarice, ali i 'rižu' od cvjetače, 'špagete' od tikvica… Čest sastojak poke bowla je avokado, također mogu se dodati klice, svježe povrće poput krastavaca, mladog luka, edamama, 'običnih' mahuna, rotkvica… Odličan dodatak može biti i voće te se često za poke bowl koristi, primjerice, mango.
Mo danas pripremamo poke bowl od tune, za koji imamo nekoliko dobrih savjeta. Budući da se jede sirova, tuna za poke bowl mora biti svježa, ne smrznuta, i to po mogućnosti vrhunske kvalitete poput one za sushi. Treba koristiti dijelove sa što manje vezivnog tkiva, a vidljive dijelove vezivnog tkiva treba prije mariniranja ukloniti te meso narezati na komade veličine zalogaja.
Poke bowl s tunom
(za 4 osobe, 45 minuta, jednostavna priprema)
Sastojci:
- ¼ šalice soja sosa (1 šalica = 250 ml)
- 2 žličice rižina octa
- 2 žličice sezamova ulja
- 1 žličica naribanog đumbira
- Prstohvat pahuljica čilija
- 2 mlada luka, tanko narezana + dodatno za serviranje
- 1 žličica tostiranih sjemenki sezama + dodatno za serviranje
- 450 g ahi tune vrhunske, sushi kvalitete
- kuhana bijela ili smeđa riža
- narezani avokado
- narezani krastavac
- edamame (mahune i zrna soje)
- naribana mrkva
- rotkvice narezane na kolutiće
Postupak:
- U velikoj zdjeli izmiješaj soja sos, rižin ocat, sezamovo ulje, đumbir, pahuljice čilije, mladi luk i sjemenke sezama. Dodaj tunu i dobro izmiješaj da se tuna marinira. Stavi u hladnjak na 15-60 minuta.
- Za posluživanje stavi rižu na dno 4 zdjelice. Na rižu stavi tunu i druge dodatke po izboru (avokado, rotkvice, edamame…). Ukrasi s malo nasjeckanog mladog luka i sezamovih sjemenki te posluži.