gastro postao
Tikvice s mirisnim začinima i osvježavajući umak od jogurta za ugodna obiteljska druženja
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 513
Popečci
- 2 kom tikvice, zelene
- 1 kom krumpir, mladi
- 0.50 kom luk ,crveni
- 2 žličica sol
- 2 kom jaje kokošje
- 1 režanj češnjak
- 0.50 žličica kumin, mljeveni
- 3 žlica peršin, list
- 2 žlica menta
- papar
- 0.30 šalica pšenično brašno, bijelo
- 0.50 žličica prašak za pecivo
- 0.50 šalica ulje, biljno
- ulje maslinovo
Umak od jogurta
- 0.50 šalica jogurt (3.2% masti)
- 2 žlica menta
- 2 žlica limunov sok
- 2 žlica ulje maslinovo
- 1 žličica bagremov med
- 1 režanj češnjak
- sol
- papar
Priprema
- Za pripremu jogurt umaka pomiješajte jogurt, sjeckanu mentu, limunov sok, ulje, med i sitno sjeckani češnjak u manjoj zdjeli. Začinite sa soli i paprom, poklopite i stavite u hladnjak do serviranja.
- Na krupno naribajte tikvice, krumpir i luk.
- Smjesu stavite u cjedilo i pospite s dvije žličice soli. Ostavite da povrće pusti tekućinu 30-40 minuta.
- Pomiješajte jaja sa sitno sjeckanim češnjakom, kuminom, 3 žlice sitno sjeckanog peršina i 2 žlice sitno sjeckane mente te začinite sa soli i paprom.
- Uzmite polovicu smjese s tikvicama i umotajte u papirnati ručnik, istisnite višak tekućine. Povrće dodajte smjesi s jajima pa ponovite postupak s ostatkom povrća.
- Kada ste dodali povrće, pospite s brašnom i praškom za pecivo te pažljivo promiješajte.
- Zagrijte biljno ulje u većoj tavi.
- Zagrabite žlicu smjese, spljoštite je pomoću špatule ili žlice i pržite u ulju dok postane zlatno smeđe boje i hrskava, oko 3 minute sa svake strane.
- Gotove popečke stavite na papirnati ručnik ili na žičani pladanj te pospite s još malo soli.
- Popečke posužite uz ohlađeni jogurt umak u koji ste netom prije serviranja dodali maslinovo ulje.