Recepti 17. srpnja 2016.

Popečci od tikvica s jogurt umakom

Popecci od tikvica
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tikvice s mirisnim začinima i osvježavajući umak od jogurta za ugodna obiteljska druženja

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 513

Popečci

  • 2 kom tikvice, zelene
  • 1 kom krumpir, mladi
  • 0.50 kom luk ,crveni
  • 2 žličica sol
  • 2 kom jaje kokošje
  • 1 režanj češnjak
  • 0.50 žličica kumin, mljeveni
  • 3 žlica peršin, list
  • 2 žlica menta
  • papar
  • 0.30 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 0.50 žličica prašak za pecivo
  • 0.50 šalica ulje, biljno
  • ulje maslinovo

Umak od jogurta

  • 0.50 šalica jogurt (3.2% masti)
  • 2 žlica menta
  • 2 žlica limunov sok
  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 1 žličica bagremov med
  • 1 režanj češnjak
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Za pripremu jogurt umaka pomiješajte jogurt, sjeckanu mentu, limunov sok, ulje, med i  sitno sjeckani češnjak u manjoj zdjeli. Začinite sa soli i paprom, poklopite i stavite u hladnjak do serviranja.
  2. Na krupno naribajte tikvice, krumpir i luk.
  3. Smjesu stavite u cjedilo i pospite s dvije žličice soli. Ostavite da povrće pusti tekućinu 30-40 minuta.
  4. Pomiješajte jaja sa sitno sjeckanim češnjakom, kuminom, 3 žlice sitno sjeckanog peršina i 2 žlice sitno sjeckane mente te začinite sa soli i paprom.
  5. Uzmite polovicu smjese s tikvicama i umotajte u papirnati ručnik, istisnite višak tekućine. Povrće dodajte smjesi s jajima pa ponovite postupak s ostatkom povrća.
  6. Kada ste dodali povrće, pospite s brašnom i praškom za pecivo te pažljivo promiješajte.
  7. Zagrijte biljno ulje u većoj tavi.
  8. Zagrabite žlicu smjese, spljoštite je pomoću špatule ili žlice i pržite u ulju dok postane zlatno smeđe boje i hrskava, oko 3 minute sa svake strane.
  9. Gotove popečke stavite na papirnati ručnik ili na žičani pladanj te pospite s još malo soli.
  10. Popečke posužite uz ohlađeni jogurt umak u koji ste netom prije serviranja dodali maslinovo ulje.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.