Recepti 03. listopada 2014.

Portugalski bakalar "espiritual"

gastro postao gastro.24sata.hr
Okusite čari portugalske kuhinje uz bakalar pirjan s lukom, mrkvom, kruhom i maslacem

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 3

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 909

Potrebno vam je

  • 150 g kruh pšenični, bijeli
  • 500 g bakalar
  • 150 g luk ,crveni
  • 350 g mrkva, crvena
  • 150 ml ulje maslinovo
  • 2 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 2 žlica maslac, slani
  • 250 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • sol
  • papar u zrnu

Priprema

  1. Zagrijte 250 ml mlijeka i prelijte ga po kruhu bez kore da se dobro namoči. Skuhajte bakalar u mlijeku i vodi (u jednakom omjeru). Ostavite da se ohladi u toj tekućini pa ga izvadite. Tekućinu ocijedite i ostavite sa strane. Bakalar očistite.
  2. Zamotajte bakalar u kuhinjsku krpu pa ga batom istucite dok se dobro ne usitni. Luk narežite, a mrkvu naribajte pa ih pirjajte u maslinovu ulju dok luk ne omekša. Dodajte bakalar pa pirjajte još minutu. Dodajte i kruh usitnjen na komadiće ne prestajući miješati dok smjesa ne postane jednolična. Posolite i poparite.
  3. Posebno otopite 2 žlice maslaca, dodajte brašno i miješajte dok ne počne žutjeti. Pomalo dodajte tekućinu u kojoj se kuhao bakalar i nastavite miješati još 5 min dok umak ne postane jednoličan. Ako treba, dodajte još malo mlijeka. Posolite i popaprite.
  4. Lim za pečenje dobro podmažite maslacom te slažite sloj smjese s bakalarom pa sloj umaka dok sve ne potrošite, ali završite umakom. Pecite na 180°c dok se ne stvori kora i ne postane zlatnosmeđa, oko 30 min.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.