gastro postao
Okusite čari portugalske kuhinje uz bakalar pirjan s lukom, mrkvom, kruhom i maslacem
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 3
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 909
Potrebno vam je
- 150 g kruh pšenični, bijeli
- 500 g bakalar
- 150 g luk ,crveni
- 350 g mrkva, crvena
- 150 ml ulje maslinovo
- 2 žlica pšenično brašno, bijelo
- 2 žlica maslac, slani
- 250 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- sol
- papar u zrnu
Priprema
- Zagrijte 250 ml mlijeka i prelijte ga po kruhu bez kore da se dobro namoči. Skuhajte bakalar u mlijeku i vodi (u jednakom omjeru). Ostavite da se ohladi u toj tekućini pa ga izvadite. Tekućinu ocijedite i ostavite sa strane. Bakalar očistite.
- Zamotajte bakalar u kuhinjsku krpu pa ga batom istucite dok se dobro ne usitni. Luk narežite, a mrkvu naribajte pa ih pirjajte u maslinovu ulju dok luk ne omekša. Dodajte bakalar pa pirjajte još minutu. Dodajte i kruh usitnjen na komadiće ne prestajući miješati dok smjesa ne postane jednolična. Posolite i poparite.
- Posebno otopite 2 žlice maslaca, dodajte brašno i miješajte dok ne počne žutjeti. Pomalo dodajte tekućinu u kojoj se kuhao bakalar i nastavite miješati još 5 min dok umak ne postane jednoličan. Ako treba, dodajte još malo mlijeka. Posolite i popaprite.
- Lim za pečenje dobro podmažite maslacom te slažite sloj smjese s bakalarom pa sloj umaka dok sve ne potrošite, ali završite umakom. Pecite na 180°c dok se ne stvori kora i ne postane zlatnosmeđa, oko 30 min.
Izvor Skuhatćute