Imamo odličan recept za kekse s okusom pite od jabuka. Genijalni su!
Pitu od jabuka obožavamo, a sada imamo i ove mini zalogaje koji su istog utješnog okusa i barem jednako hrskavi kao originalni desert. S druge strane ovi keksi s okusom pite od jabuka su vrlo praktični i simpatični. Jedan keks - jedan zalogaj, super ukusna fora!
Tko želi, može nadjev obogatiti i grubo nasjeckanim orasima, lješnjacima ili pekan orasima, ali i s malo meda (umjesto dijela šećera). U svakom slučaju, recept je u nastavku, a ti složi svoju kombinaciju!
Predobri keksi s okusom pite od jabuke
foto: Beth/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Keksi s okusom pite od jabuka
15 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Oštro brašno
2
šalica
Soda bikarbona
0,75
žličica
Cimet
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Maslac
13
žlica
Šećer
0,75
šalica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Jaje
1
kom
Žumanjak
1
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Jabuka
2
kom
Voda
2
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
2
žličica
Postupak
Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.
U velikoj zdjeli izmiješaj brašno, sodu bikarbonu, sol i 1/2 žličice cimeta.
U drugoj velikoj zdjeli izmiksaj 12 žlica maslaca, cijelu količinu bijelog šećera i 1/4 šalice smeđeg šećera. Trebaš dobiti pahuljastu, svijetlu smjesu, miksanje traje oko 2 minute.
Dodaj jaje, žumanjak i ekstrakt vanilije i doalje miksaj dok se sve ne sjedini i dobiješ glatku, jednoličnu smjesu,
Dodaj suhe sastojke i miksaj na slaboj brzini dok se sve ne sjedini, pazi da ne miksaš predugo.
Na pleh obložen papirom za pečenje slaži kuglicee tijesta promjera oko 2.5-3 cm
Rukom pritisni kuglice tijesta tako da se spljošte i u sredini se napravi mala udubina.
Peci kekse dok ne dobiju zlaćanu boju, 10-12 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se malo ohlade, oko 2 minute.
Dok se keksi peku, pripremi nadjev od jabuke. Na 1 žlici maslaca zagrijavaj 1/2 žličice cimeta te dodaj jabuke oguljene i narezane na sitne kockice, ostatak količine smeđeg šećera te 1 žlicu vode i zagrijavaj na srednjoj vatri oko 5 minuta odnosno dok jabuke ne omekšaju.
Gustin izmiješaj s preostalom 1 žlicom vode i umiješaj u smjesu za nadjev. Kuhaj još otprilike 2 minute, dok se ne zgusne.
Dok su keksi još topli, na svaki stavi po žlicu nadjeva. Kekse posluži tople.