Fig galette je dokaz da deserti ne moraju biti komplicirani da bi izgledali spektakularno. Trebaju ti četiri sastojka, sat vremena i imaš deliciju kao iz pariškog bistroa
Galette je francuski odgovor na pitanje: Kako napraviti nešto lijepo, a da ne "ubiti se" od posla? Ova verzija sa smokvama savršena je za trenutke kad ti ostane šaka svježeg voća i želiš je pretvoriti u desert koji ima "wow" efekt.
Sve što ti treba su tijesto, par žlica marmelade, smokve i malo šećera. Nema kompliciranja s kalupima, nema savršeno ravnih rubova – ljepota je u rustikalnosti.
Smokve sadrže vlakna, kalcij i antioksidanse, a pečenjem postaju još slađe i aromatičnije, što ovu pitu čini i desertom i prirodnim “snackom” bogatim nutrijentima. Najbolje za pečenje su ljubičaste smokve – mesnate, aromatične i dovoljno čvrste da zadrže oblik i kad se karameliziraju u pećnici. Ukratko, za sat vremena na stolu imaš desert koji izgleda kao da je stigao iz malog pariškog bistroa.
Recept za galette sa smokvama je u nastavku...
Galette sa smokvama
foto: MmmRecipes With Emma/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Fig galette
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Prhko tijesto
1
kom
Marmelada od naranče
60
ml
Smokve - svježe
680
g
Šećer
2
žlica
Postupak
Razvaljaj tijesto u krug promjera oko 36 cm, ravnomjerne debljine. Premjesti ga na lim za pečenje s povišenim rubom obložen papirom za pečenje ili silikonskom podlogom.
Premaži razvaljano tijesto marmeladom, ostavljajući nepokriven rub širine oko 5 cm. Posloži četvrtine smokava u kružnom uzorku, ponovno ostavljajući rub od 5 cm. Po smokvama pospi šećer.
Rub tijesta presavij prema unutra preko voća, formirajući lagane nabore.
Stavi na srednju rešetku pećnice. Peci na 190 °C 45–50 minuta, dok tijesto ne poprimi lagano zlatnu boju, a voće ne zakipi. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi 30 minuta.