Recepti Desert 12. rujna 2025.

Pripremi super jednostavan i ukusan galette sa smokvama

Desert
15 MIN
45 MIN
8
SREDNJE
Galette sa smokvama
Galette sa smokvama
foto: Leena Butt/Pinterest
Fig galette je dokaz da deserti ne moraju biti komplicirani da bi izgledali spektakularno. Trebaju ti četiri sastojka, sat vremena i imaš deliciju kao iz pariškog bistroa

Galette je francuski odgovor na pitanje: Kako napraviti nešto lijepo, a da ne "ubiti se" od posla? Ova verzija sa smokvama savršena je za trenutke kad ti ostane šaka svježeg voća i želiš je pretvoriti u desert koji ima "wow" efekt.

Sve što ti treba su tijesto, par žlica marmelade, smokve i malo šećera. Nema kompliciranja s kalupima, nema savršeno ravnih rubova – ljepota je u rustikalnosti.

Domaći džem od svježih smokava Možda vas zanima... SUPER ZIMNICA Domaći džem od svježih smokava Recepti

Smokve pečenjem postaju još slađe i aromatičnije

Smokve sadrže vlakna, kalcij i antioksidanse, a pečenjem postaju još slađe i aromatičnije, što ovu pitu čini i desertom i prirodnim “snackom” bogatim nutrijentima. Najbolje za pečenje su ljubičaste smokve – mesnate, aromatične i dovoljno čvrste da zadrže oblik i kad se karameliziraju u pećnici. Ukratko, za sat vremena na stolu imaš desert koji izgleda kao da je stigao iz malog pariškog bistroa.

Recept za galette sa smokvama je u nastavku...

galette sa smokvama | Author: MmmRecipes With Emma/Pinterest Galette sa smokvama foto: MmmRecipes With Emma/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Fig galette
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Prhko tijesto 1 kom
  • Marmelada od naranče 60 ml
  • Smokve - svježe 680 g
  • Šećer 2 žlica
Postupak
  1. Razvaljaj tijesto u krug promjera oko 36 cm, ravnomjerne debljine. Premjesti ga na lim za pečenje s povišenim rubom obložen papirom za pečenje ili silikonskom podlogom.


  2. Premaži razvaljano tijesto marmeladom, ostavljajući nepokriven rub širine oko 5 cm. Posloži četvrtine smokava u kružnom uzorku, ponovno ostavljajući rub od 5 cm. Po smokvama pospi šećer.


  3. Rub tijesta presavij prema unutra preko voća, formirajući lagane nabore.


  4. Stavi na srednju rešetku pećnice. Peci na 190 °C 45–50 minuta, dok tijesto ne poprimi lagano zlatnu boju, a voće ne zakipi. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi 30 minuta.


Zasladi se smokvama!

jogurt, smokve Možda vas zanima... DORUČAK IZ SNOVA Smokve s grčkim jogurtom i medom Recepti suhe smokve Možda vas zanima... Kako osušiti smokve i spremiti ih za zimu Špajza Smokve Možda vas zanima... Znaš li pravilno uskladištiti smokve? Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.