Smokve su odlična poslastica s nogu, ali i inspiracija za pripremu brojnih predjela i deserata. Nažalost, rok trajanja nakon berbe im je poprilično kratak.
Neoštećene smokve koje čuvaš na sobnoj temperaturi mogle bi potrajati 2 do 3 dana. Ako dođu u kontakt s vodom, rok će se drastično smanjiti.
U nastavku ti donosimo nekoliko uputa za skladištenje smokava, koje će im maksimalno produžiti svježinu:
1. Selekcija
Ako se pred tobom nekako našao cijeli sanduk pun smokava, rezerviraj malo vremena za selekciju. Izbaci sve premekane i vidljivo oštećene smokve, a osobito one na kojima je vidljiva plijesan.
2. Spremanje
Probrane smokve stavi u kutiju od debelog kartona ili u stiropor. Između svake stavi papirnati ubrus koji će upiti dio vlage i održati ih duže svježima.
3. Hlađenje
Kutiju sa smokvama obavezno dobro omotaj plastičnom folijom, kako ne bi upijale arome i mirise ostalih namirnica u hladnjaku. Preporučujemo da ih držiš u ladici namijenjenoj za voće na dnu hladnjaka, odvojene od druge hrane.
Dok god se striktno držiš ovih pravila, rok trajanja smokava će biti 6 do 7 dana. Uživaj!
Ako želiš u smokvama uživati tijekom cijele godine, možeš ih lako zamrznuti. Proberi smokve u dobrom stanju, poslaži ih na pladanj u jednom sloju i najprije ih individualno zamrzni. Nakon 3 sata ih izvadi, razdijeli u plastične vrećice sa zatvaračem pa ih čuvaj u zamrzivaču do godine dana.
Isprobaj slastice sa smokvama: