Za pripremu ovih lazanja bez mesa, s umakom od rajčice, ricottom i mozzarellom, treba dosta vremena, a ako ga želiš skratiti koristi kupovno tijesto. No znaj da su najukusnije s domaćim
Tko bi odolio domaćim lazanjama? Mi takvu osobu još nismo upoznali. Donosimo ti recept za najukusnije bezmesne lazanje čija je autorica američka kulinarska zvijezda podrijetlom iz hrvatske Istre, Lidia Bastianich.
Ovaj recept slavne kuharice predviđa izradu domaćeg tijesta za lazanje pa trebaš odvojiti dovoljno vremena za njega, no Lidia kaže kako nije grijeh niti koristiti svježe kupovno tijesto za lazanje ako nemaš dovoljno vremena. A mi kažemo – bit će odlične i s onim suhim kupovnim.
Savjeti Lidije Bastianich za najbolje lazanje na svijetu
A evo i nekoliko savjeta Lidije Bastianich kako da ti lazanje ispadnu najbolje na svijetu:
Najvažniji sloj tijesta je onaj na dnu, pa najbolje komade tijesta ostavi baš za njega.
Mozzarellu ćeš najlakše narezati na pravilne šnite ako je staviš u zamrzivač na 15-20 minuta.
Lazanje možeš složiti i dan unaprijed i staviti u hladnjak, te izvaditi i držati na sobnoj temperaturi oko sat vremena prije pečenja.
Lidia Bastianich
foto: Facebook @Lidia Bastianich
Ne gasi ekran dok kuham
Lazanje bez mesa s ricottom i mozzarellom - recept by Lidia Bastianich
40 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO ZA LAZANJE
Sastojci
Oštro brašno
4
šalica
Jaje
4
kom
Maslinovo ulje
0,50
šalica
Voda
6
žlica
UMAK
Sastojci
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Češnjak
5
režanj
Pelati iz konzerve
900
g
Chilli pahuljice
0,25
žličica
Sol
1,50
žličica
Listići svježeg bosiljka
0,50
šalica
NADJEV
Sastojci
Ricotta
1300
g
Grana padano
1
šalica
Jaje
2
kom
Listići svježeg peršina
0,50
šalica
Sol
0,50
žličica
SLAGANJE LAZANJA
Sastojci
Maslac
Mozzarella
600
g
Grana padano
1,50
šalica
Postupak
Prvo posebno lagano istuci jaja, dodaj im navedenu količinu vode i ulja te sve dobro izmiješaj vilicom. Ubaci mokre sastojke u brašno i umijesi tijesto.
Umotaj tijesto u plastičnu foliju i pusti da 'odmara' na sobnoj temperaturi oko pola sata. Tijesto za lazanje možeš napraviti dan ranije i čuvati u hladnjaku, ili ga možeš zamrznuti i tako čuvati do mjesec dana.
Za umak zagrij maslinovo ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri. Dodaj češnjak i prži da dok ne dobije lagano smeđe rubove (oko minutu) - pazi da ne zagori.
Dodaj rajčice iz konzerve i konzervu isperi sa 1-2 šalice vode koju također dodaj u umak. Posoli i dodaj pahuljice crvene paprike. Pusti da krčka oko 20 minuta, dok se umak lagano ne zgusne. Umiješaj nasjeckani bosiljak.
Tijesto podijeli na 12 jednakih dijelova i svaki razvaljaj. Bilo bi dobro koristiti mašinu za valjanje tjestenine. Svaki komad tijesta trebao bi biti pravokutnog oblika.
Svaki komad tijesta skuhaj u posoljenoj vodi 2-3 minute i ubaci u hladnu vodu s ledom da se brzo ohladi. Osuši tijesto kuhinjskim ručnikom.
Za nadjev izmiješaj ricottu, naribani sir grana padano, jaja, nasitno nasjeckane listiće peršina i sol u velikoj zdjeli.
Slaži slojeve umaka, nadjeva od ricotte i tijesta – počni s umakom, na njega stavi tijesto, pa ponovno umak, pa nadjev od ricotte, pa narezanu mozzarellu pa ponovno tijesto… i tako sve dok ne potrošiš sve sastojke.
Završi sa slojem tjestenine, umakom od rajčice i naribanim grana padanom.
Peci na 190 stupnjeva – prvo poklopljeno aluminijskom folijom 45 minuta, a nakon toga bez folije još 30-ak minuta. Prije rezanja i posluživanja pusti da lazanje odstoje izvan pećnice oko 20 minuta.