Umak od tikvica savršen je za uživanje u kombinaciji s dobrom svježom tjesteninom ili kao osnova za nježan i kremast rižoto. No mi smo ga ovaj put odlučili poslužiti uz - odrezak od teletine
Umak od tikvica zdrav je i ukusan, a može se pripremati u svim godišnjim dobima. Naravno, svježe tikvice su nam posebno drage jer imaju nježan okus te su savršene kao prilog sočnim glavnim jelima od mesa ili, primjerice, delikatnim filetima svježe ribe.
Ovisno o njihovoj raznolikosti, mogu djelovati slađe, a ponekad i gorče na nepcu, pogotovo one glađe sa zelenom korom - u oba slučaja tikvice su važan izvor vitamina.
Tijekom pripreme tikvica, pripazi da ih ne odrežeš pretanko jer će se stisnuti tijekom kuhanja ili pečenja. Isto tako, u mnogim jelima, tikvice se ne obrađuju predugo jer samo ako su čvrste i mesnate tada su i najukusnije.
Umak od tikvica dobar je i ukusan začin savršen za uživanje u kombinaciji s dobrom svježom tjesteninom ili kao osnova za nježan i kremast rižoto, ili pak, po našem izboru – uz fini, sočan teleći odrezak! A teletinu lako možeš zamijeniti i svinjetinom, ovisno o tome što ti je trenutačno dostupno.
Tikvice i limun - savršena kombinacija
foto: Mikhail Nilov/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Teleći odrezak u umaku od tikvica
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
1
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tikvice
125
g
Češnjak
1
režanj
Suncokretovo ulje
2
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Teletina
160
g
Svježi bosiljak
Vrhnje za kuhanje
2
žlica
Sok od limuna
Postupak
Tikvice operi, očisti i nareži na kockice, a češnjak oljušti i nasjeckaj. Ugrij 1 žlicu ulja te propirjaj tikvice i češnjak, poklopi, smanji vatru i stavi da se pirja 10-ak minuta. Posoli i popapri.
Meso posuši, po potrebi istuci te posoli i popapri. Na ugrijanom preostalom ulju prži odreske po 1-2 minute sa svake strane.
U povrće umiješaj vrhnje, dobro zgnječi dok ne postane kašasto te posoli i popapri prema ukusu i nakapaj malo soka od limuna. Isperi grančicu bosiljka, natrgaj listiće pa ih nareži na trakice, umiješaj u umak od tikvica te posluži s mesom.