Umak od tikvica zdrav je i ukusan, a može se pripremati u svim godišnjim dobima. No, naravno, svježe tikvice su nam posebno drage jer imaju nježan okus te su savršene kao prilog sočnim glavnim jelima od mesa ili, primjerice, delikatnim filetima svježe ribe.
Ovisno o njihovoj raznolikosti, mogu djelovati slađe, a ponekad i gorče na nepcu, pogotovo one glađe sa zelenom korom - u oba slučaja tikvice su važan izvor vitamina.
Tijekom pripreme tikvica, pripazi da ih ne odrežeš pretanko jer će se stisnuti tijekom kuhanja ili pečenja. Isto tako, u mnogim jelima, tikvice se ne obrađuju predugo jer samo ako su čvrste i mesnate tada su i najukusnije.
Umak od tikvica dobar je i ukusan začin savršen za uživanje u kombinaciji s dobrom svježom tjesteninom ili kao osnova za nježan i kremast rižoto, ili pak, po našem izboru – uz fini, sočni odrezak!
Tikvice
Odrezak u umaku od tikvica
Sastojci (za 1 osobu):
- 125 g tikvica
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice ulja
- sol i papar
- 2 manja odreska (od oko 80 g svinjetine ili teletine)
- bosiljak
- 1-2 žlice vrhnja
- sok od limuna
Postupak:
- Tikvice operi, očisti i nareži na kockice, a češnjak oljušti i nasjeckaj. Ugrij 1 žlicu ulja te propirjaj tikvice i češnjak, poklopi, smanji vatru i stavi da se pirja 10-ak minuta. Posoli i popapri.
- Meso posuši, po potrebi istuci te posoli i popapri. Na ugrijanom preostalom ulju prži odreske po 1-2 minute sa svake strane.
- U povrće umiješaj vrhnje, dobro zgnječi dok ne postane kašasto te posoli i popapri prema ukusu i nakapaj malo soka od limuna. Isperi grančicu bosiljka, natrgaj listiće pa ih nareži na trakice, umiješaj u umak od tikvica te posluži s mesom.
Tikvice i limun - savršena kombinacija