Recepti 19. svibnja 2024.

SAVRŠEN SPOJ Teleći odrezak u umaku od tikvica

Teletina
10 MIN
20 MIN
1
SREDNJE
Tikvice
Tikvice
foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash
Umak od tikvica savršen je za uživanje u kombinaciji s dobrom svježom tjesteninom ili kao osnova za nježan i kremast rižoto. No mi smo ga ovaj put odlučili poslužiti uz - odrezak od teletine

Umak od tikvica zdrav je i ukusan, a može se pripremati u svim godišnjim dobima. Naravno, svježe tikvice su nam posebno drage jer imaju nježan okus te su savršene kao prilog sočnim glavnim jelima od mesa ili, primjerice, delikatnim filetima svježe ribe.

Ovisno o njihovoj raznolikosti, mogu djelovati slađe, a ponekad i gorče na nepcu, pogotovo one glađe sa zelenom korom - u oba slučaja tikvice su važan izvor vitamina.

Tijekom pripreme tikvica, pripazi da ih ne odrežeš pretanko jer će se stisnuti tijekom kuhanja ili pečenja. Isto tako, u mnogim jelima, tikvice se ne obrađuju predugo jer samo ako su čvrste i mesnate tada su i najukusnije.

Slani muffini Možda vas zanima... Muffini od tikvica i sira za cijelu obitelj Recepti

Umak od tikvica dobar je i ukusan začin savršen za uživanje u kombinaciji s dobrom svježom tjesteninom ili kao osnova za nježan i kremast rižoto, ili pak, po našem izboru – uz fini, sočan teleći odrezak! A teletinu lako možeš zamijeniti i svinjetinom, ovisno o tome što ti je trenutačno dostupno.

 | Author: Mikhail Nilov/Pexels Tikvice i limun - savršena kombinacija foto: Mikhail Nilov/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Teleći odrezak u umaku od tikvica
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
1
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tikvice 125 g
  • Češnjak 1 režanj
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Teletina 160 g
  • Svježi bosiljak
  • Vrhnje za kuhanje 2 žlica
  • Sok od limuna
Postupak
  1. Tikvice operi, očisti i nareži na kockice, a češnjak oljušti i nasjeckaj. Ugrij 1 žlicu ulja te propirjaj tikvice i češnjak, poklopi, smanji vatru i stavi da se pirja 10-ak minuta. Posoli i popapri.


  2. Meso posuši, po potrebi istuci te posoli i popapri. Na ugrijanom preostalom ulju prži odreske po 1-2 minute sa svake strane.


  3. U povrće umiješaj vrhnje, dobro zgnječi dok ne postane kašasto te posoli i popapri prema ukusu i nakapaj malo soka od limuna. Isperi grančicu bosiljka, natrgaj listiće pa ih nareži na trakice, umiješaj u umak od tikvica te posluži s mesom. 


Isprobaj i ove recepte s tikvicama...

Možda vas zanima... Pizza s podlogom od tikvica naš je ljetni favorit! Recepti Možda vas zanima... Spiralni hrskavci od tikvica s parmezanom Recepti Možda vas zanima... Zapečene tikvice punjene piletinom i sirom poželjet ćete jesti svaki dan Recepti Lazanje s tikvicama Možda vas zanima... Moraš isprobati ove odlične lazanje s tikvicama! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.