gastro postao
Pečeno povrće ovoj će divnoj krem juhi dati neke sasvim nove arome...
Početak tjedna najviše se voli s finim, bogatim krem juhama. Isprobajte ovu od pečene cvjetače i slanutka pa se u potpunosti prepustite kremastom uživanju u bogatim okusima. Pečenjem prije kuhanja i usitnjavanja dobit ćete intenzivnije arome, a samim time i raskošniju juhu. Dio povrća koje ste pekli možete sačuvati pa ga tek dodati u tanjur kada je juha već poslužena.
Potrebno vam je:
- 1 manja glavica cvjetače
- 1 limenka slanutka
- 3 režnja češnjaka
- 2 manja krumpira
- 4 šalice temeljca
- 200 ml vode
- 100 ml vrhnja za kuhanje ili 3 žlice kiselog vrhnja
- Prstohvat crvene paprike
- Sol, papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Cvjetaču usitnite na manje komadiće pa je stavite na papir za pečenje, dodajte slanutak i češnjak.
- Začinite s tri žlice maslinovog ulja.
- Pecite oko pola sata i povremeno pomiješajte.
- Izvadite iz pećnice.
- U posudi zagrijte žlicu maslinovog ulja, dodajte nasjeckani krumpir pa kuhajte oko dvije minute.
- Dodajte temeljac i vodu, pojačajte vatru i pustite da zavrije.
- Kuhajte dok krumpir ne omekša, a zatim ubacite pečeno povrće.
- Juhu pretvorite u pire pomoću štapnog miksera ili blendera.
- Vratite na vatru, zagrijte pa na kraju dodajte vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje.
- Začinite soli, paprom i dodajte malo crvene paprike.
Dobar tek!