Slatka hrskava beze podloga, prozračna krema i sočno citrusno voće kombinacija je koja stvara pravi slatki spektakl - zimska Pavlova postat će novi hit na tvome stolu
TortaPavlova je jedan od onih deserta koji osvaja i izgledom i okusom. Inspirirana balerinom Anom Pavlovom, ova lagana i pahuljasta poslastica oduševljava ljubitelje slatkog diljem svijeta.
Osnova joj je hrskava meringa s nježnom, marshmallow teksturom iznutra, dok je gornji sloj prekriven bogatim kremama i svježim voćem.
Krema od limuna
U ovoj zimskoj verziji, klasična kombinacija vrhnja i voća dobiva neočekivanu notu – domaći curd od limuna koji savršeno balansira slatkoću. Lako ćeš ga napraviti od samo 5 sastojaka slijedeći jednostavne upute iz našeg recepta.
Zimska Pavlova s citrusima
foto: HonestlyYUM/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Zimska Pavlova s citrusima
45 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Bjelanjak
4
kom
Sol
0,25
žličica
Šećer
1
šalica
Rižin ocat
2
žličica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1
žlica
Naranča
250
g
Mandarina
250
g
Grejp
200
g
Vrhnje za šlag
0,75
šalica
Curd od limuna
0,75
šalica
Pistacije
Postupak
Zagrij pećnicu na 135°C. Obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje. Koristeći okrenutu zdjelu ili kalup za tortu nacrtaj krug promjera 20 cm na papiru za pečenje. Okreni papir (označena strana neka bude prema dolje).
U posudi samostojećeg miksera s nastavkom za pjenjaču miksaj bjelanjke i sol na srednje jakoj brzini dok ne dobiju mekane vrhove, 1-2 minute. Dok mikser radi na najvećoj brzini, polako i postepeno dodaj šećer, miksajući dok ne nastanu čvrsti, sjajni vrhovi, oko 6 minuta. Smanji brzinu miksera i umiješaj ocat i vaniliju, a zatim dodaj gustin.
Rasporedi smjesu od bjelanjaka unutar označenog kruga na papiru za pečenje. Žlicom oblikuj veliki, plitki udubljeni centar.
Peci dok se puslica ne odvoji lako od papira, otprilike 1 sat i 15 minuta. Isključi pećnicu i ostavi puslicu da se hladi unutar pećnice 2 sata. Izvadi je iz pećnice i ostavi da se hladi još 15 minuta. Pažljivo odlijepi papir i premjesti puslicu na veliki pladanj za posluživanje.
U međuvremenu, malim nožem oguli koru s citrusa. Jedan citrus nareži poprečno na kolutove, a preostale nareži na filete. Stavi ih na papirnate ručnike da se ocijede.
Mikserom na srednje jakoj brzini izmiksja slatko vrhnje dok ne nastanu mekani vrhovi, 2-3 minute.
Tri četvrtine curda od limuna rasporedi u udubljenje na puslici. Preko toga dodaj tučeno vrhnje. Na vrh žlicom dodaj ostatak curda i rasporedi citrusno voće. Pospi pistacijama.
Pavlova se može pripremiti unaprijed – meringa može stajati do 2 dana u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, a curd se može napraviti i do 3 dana unaprijed i čuvati u hladnjaku.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.