Sve ove lijepe asocijacije zapravo su vezane uz domaće mlince, koji su vizualno privlačniji i neusporedivo ukusniji. Iako se tijesto može umijesiti i bez jaja, mi smo ipak skloniji verziji s jajima - i zbog boje i zbog teksture. Uz to, volimo dodati i dvije žlice mineralne vode, koju bismo za ovu priliku mogli nazvati tajnim sastojkom.
Ova će ti količina biti sasvim dovoljna za dva obiteljska ručka, a predlažemo da ostatak držiš u zatvorenoj vrećici. Prelij ih kipućom vodom i pusti da odstoje par minuta kako bi omekšali, a potom ih umiješaj u umak od pečenja.
Domaći mlinci
Sastojci:
- 500 g oštrog brašna
- 5 jaja
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice mineralne vode
- Sol
Priprema:
- Umijesi glatko tijesto, omotaj ga folijom i pusti ga da odstoji pola sata.
- Podijeli ga na desetak manjih dijelova pa svaki, uz pomoć aparata za pripremu tjestenine, razvaljaj u duge i tanke trake. Naravno, sve možeš odraditi i valjkom, ali proces će biti nešto duži i zahtjevniji.
- Mlince položi na lim za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici na 250 stupnjeva sve dok ne porumene, do pet minuta.