gastro postao
Kofta ili ćufta tradicionalno je jelo bliskoga istoka, no ovaj vam put umjesto s mljevenog mesa donosimo recept s plavom ribom
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 698
Potrebno vam je
- 1000 g srdela
- 3 kom jaje kokošje
- 2 kriška kruh pšenični, bijeli
- 3 kom krumpir, zreli
- 4 kom luk ,crveni
- 0.25 vezica peršin, list
- 0.25 vezica kopar
- 0.50 mala žlica šećer, kristal
- 2 žlica pinjoli
- 2 žlica grožđice
- 0.50 mala žlica crvena paprika
- 4 žlica pšenično brašno, bijelo
- 1 mala žlica sol
- 0.25 mala žlica svježe mljeveni papar
- 2 žlica ulje maslinovo
- 1 kom limun
Priprema
- Očistimo ribu od iznutrica i kostiju te dobro operemo. Možete koristiti bilo koju plavu ribu. Narežemo na velike komade i stavimo u lonac. Ulijemo vodu da pokrije ribu. Dodamo malo peršina i kopra, malo limuna i papra te pustimo da zavrije na slaboj vatri. Pokupimo pjenu.
- Nakon 20-25 minuta izvadimo ribu i ostavimo da se ohladi. Potom odvojimo bijelo meso od glave i repa te stavimo u posebnu zdjelu za miksanje.
- Zagrijemo maslinovo ulje pa kratko popržimo pinjole s nasjeckanim lukom i peršinom. Ohladimo.
- Naribamo skuhani krumpir i navlažimo kruh. Dodamo kruh, jaja i ribu krumpirima. Potom dodamo šećer, sol, začine i grožđice. Dodamo tri žlice brašna te dobro izmiješamo da nastane kompaktna masa.
- Od napravljene mase oblikujemo kuglice. Svaku uvaljamo u brašno te ispržimo na vrućem ulju. Može se poslužiti i toplo i hladno.
Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'