gastro postao
Kušajte nešto novo u obliku azijskog deserta s bademom i kardamonom
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 7
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 3
Potrebno vam je
- 6 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 0.67 šalica riža, polirana (ili brašno )
- 0.50 mala žlica kardamon u prahu
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 1 prstohvat sol
- 1 šalica turbinado smeđi šećer
- 1 žlica maslac, neslani
- 0.50 šalica listići badema
- 0.50 šalica grožđice
Priprema
- U većoj posudi zagrijati mlijeko sa rižom, kardamonom, cimetom i soli do vrenja. Zatim smanjiti jačinu vatre i otklopljeno kuhati, uz povremeno miješanje, oko 20 minuta ili dok riža omekša.
- Dodati šećer i uz miješanje kuhati dok se smjesa zgusne, oko 5 minuta.
- Zagrijati maslac (obični ili Ghee) u tavi na srednje jakoj vatri pa dodati bademe i pirjati do zlatne boje. Zatim dodati grožđice te kuhati uz miješanje dok omekšaju i malo napuhnu.
- Umiješati smjesu badema i grožđica u rižu te servirati toplo.
- Rižin puding se može čuvati jedan dan u hladnjaku, a prije serviranja podgrijati i razrijediti dodatkom vrućeg mlijeka.