Recepti 03. listopada 2014.

Rižot sa slaninom i povrćem

gastro postao gastro.24sata.hr
Tijekom kuhanja u rižu možete dodati i jedno ili dva jaja, ali odmah krenite žustro miješati kako se ne bi zgusnulo, odnosno da ne dobijete omlet. Jaje će riži dati posebnu kremastu teksturu te puniji i bogatiji okus

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 186

Potrebno vam je

  • 8 kriška slanina suha, masna
  • 1 l povrtni temeljac
  • 1 žlica ulje maslinovo
  • 1 kom poriluk (cijeli)
  • 2 režanj češnjak
  • 60 ml vino bijelo
  • 400 g rajčice, cherry
  • 80 g parmezan
  • 1 žlica peršin, list
  • 40 g maslac, slani

Priprema

  1. Odvojite masne dijelove kriški slanine i zarolajte ih te učvrstite čačkalicom pa ostavite u hladnjaku. ostatak slanine nasjeckajte. Ugrijte pećnicu na 200°C. Temeljac ulijte u lonac i stavite na jaku vatru da zavrije pa smanjite temperaturu.
  2. Ugrijte ulje u tavi te prepržite slaninu i poriluk. Dodajte češnjak i rižu pa miješajte dvije minute. Ulijte vino i kuhajte dok se ne upije. Dodajte pola šalice temeljca i miješajte dok riža ne “popije” tekućinu. Kuhajte 15-ak minuta pa dodajte ostatak temeljca.
  3. U međuvremenu stavite rajčice i ostatak slanine iz hladnjaka na lim. Prelijte uljem i začinite rajčice. Pecite desetak minuta. Nekoliko rajčica ostavite sa strane, a ostatak dodajte u rižot s parmezanom i peršinom. Začinite i poslužite s maslacem te ukrašeno ostatkom rajčica, slanine i parmezana.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.