gastro postao
                                            
                                        
                                    Tijekom kuhanja u rižu možete dodati i jedno ili dva jaja, ali odmah krenite žustro miješati kako se ne bi zgusnulo, odnosno da ne dobijete omlet. Jaje će riži dati posebnu kremastu teksturu te puniji i bogatiji okus
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 186
Potrebno vam je
- 8 kriška slanina suha, masna
 - 1 l povrtni temeljac
 - 1 žlica ulje maslinovo
 - 1 kom poriluk (cijeli)
 - 2 režanj češnjak
 - 60 ml vino bijelo
 - 400 g rajčice, cherry
 - 80 g parmezan
 - 1 žlica peršin, list
 - 40 g maslac, slani
 
Priprema
- Odvojite masne dijelove kriški slanine i zarolajte ih te učvrstite čačkalicom pa ostavite u hladnjaku. ostatak slanine nasjeckajte. Ugrijte pećnicu na 200°C. Temeljac ulijte u lonac i stavite na jaku vatru da zavrije pa smanjite temperaturu.
 - Ugrijte ulje u tavi te prepržite slaninu i poriluk. Dodajte češnjak i rižu pa miješajte dvije minute. Ulijte vino i kuhajte dok se ne upije. Dodajte pola šalice temeljca i miješajte dok riža ne “popije” tekućinu. Kuhajte 15-ak minuta pa dodajte ostatak temeljca.
 - U međuvremenu stavite rajčice i ostatak slanine iz hladnjaka na lim. Prelijte uljem i začinite rajčice. Pecite desetak minuta. Nekoliko rajčica ostavite sa strane, a ostatak dodajte u rižot s parmezanom i peršinom. Začinite i poslužite s maslacem te ukrašeno ostatkom rajčica, slanine i parmezana.
 
Izvor Skuhatćute