gastro postao
Tijekom kuhanja u rižu možete dodati i jedno ili dva jaja, ali odmah krenite žustro miješati kako se ne bi zgusnulo, odnosno da ne dobijete omlet. Jaje će riži dati posebnu kremastu teksturu te puniji i bogatiji okus
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 186
Potrebno vam je
- 8 kriška slanina suha, masna
- 1 l povrtni temeljac
- 1 žlica ulje maslinovo
- 1 kom poriluk (cijeli)
- 2 režanj češnjak
- 60 ml vino bijelo
- 400 g rajčice, cherry
- 80 g parmezan
- 1 žlica peršin, list
- 40 g maslac, slani
Priprema
- Odvojite masne dijelove kriški slanine i zarolajte ih te učvrstite čačkalicom pa ostavite u hladnjaku. ostatak slanine nasjeckajte. Ugrijte pećnicu na 200°C. Temeljac ulijte u lonac i stavite na jaku vatru da zavrije pa smanjite temperaturu.
- Ugrijte ulje u tavi te prepržite slaninu i poriluk. Dodajte češnjak i rižu pa miješajte dvije minute. Ulijte vino i kuhajte dok se ne upije. Dodajte pola šalice temeljca i miješajte dok riža ne “popije” tekućinu. Kuhajte 15-ak minuta pa dodajte ostatak temeljca.
- U međuvremenu stavite rajčice i ostatak slanine iz hladnjaka na lim. Prelijte uljem i začinite rajčice. Pecite desetak minuta. Nekoliko rajčica ostavite sa strane, a ostatak dodajte u rižot s parmezanom i peršinom. Začinite i poslužite s maslacem te ukrašeno ostatkom rajčica, slanine i parmezana.
Izvor Skuhatćute