U dane kada u hladnjaku imaš razne ostatke šunke i povrća, najlakše ih je iskoristiti tako da ih sljubiš s tjesteninom! A odabereš li atraktivne mašnice jelo će biti i vizualno atraktivnije. Osim toga, većina jela s tjesteninom u kombinaciji s povrćem i začinima ujedno je vrlo zdrava, lako probavljiva, a ako tjesteninu koristite odmjereno, neće patiti niti kilaža.
Ako istodobno tražiš, primjerice, ukusan način kako sniziti i kolesterol - onda je ovo jelo pun pogodak za tebe! Naime, ove su namirnice prepune vlakana i zdravih masnoća, koje istodobno podižu dobar kolesterol i smanjuju onaj loši. Tražiš li još ideja za recepte s manje kolesterola, svakako probaj naš recept za Tagliatelle s bundevom!
Mašnice sa šunkom
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g stabljika celera
- 200 g zamrznutog graška
- 400 g tjestenine u obliku mašnica
- 150 g narezane kuhane šunke
- 1 luk
- 2 žlice ulja
- 150 g vrhnja za kuhanje
- 150 ml light mlijeka
- sol i papar
- muškatni oraščić
- 50 g oraha
Priprema:
- Celer očisti, operi, nareži na ploškice i kuhaj oko 2 minute s graškom u dosta posoljene vode.
- Istresi povrće u cjedilo, prelij ga hladnom vodom i ostavi da se ocijedi. Tjesteninu skuhaj u većoj količini posoljene vode tako da ostane al dente.
- Izreži šunku na trakice. Oljušteni i nasjeckani luk staklasto propirjaj na ulju, dodaj povrće, šunku, vrhnje i mlijeko te sve zajedno kuhaj oko 5 minuta na slaboj vatri.
- Začini umak solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Poprži orahe na suho u teflonskoj tavi dok ne zamirišu. Kuhanu tjesteninu ocijedi i pomiješaj s umakom. Pospi je orasima te po želji posluži ukrašenu koprom i naribanom limunovom koricom.