Recepti 13. listopada 2014.

Šarena veganska torta

Šarena veganska torta
gastro postao gastro.24sata.hr
Vegani često imaju problema s desertima jer se rijetko koji kolač radi bez jaja i mlijeka. Ovo je torta s kakaom kojom možete razveseliti prijatelje vegane

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1176

Tijesto

  • 1 šalica pšenično brašno (puno zrno 100% )
  • 1 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 2 mala žlica prašak za pecivo
  • 2 mala žlica soda bikarbona
  • 1 mala žlica sol
  • 0.50 šalica ulje suncokretovo
  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet
  • 0.63 šalica kakao u prahu, nezašećereni
  • 1 šalica javorov sirup
  • 1 šalica rižino mlijeko s dodatkom vanilije
  • 1 šalica voda
  • 2 žlica jabučni ocat

Krema

  • 0.75 šalica kakao u prahu, nezašećereni
  • 0.50 šalica šećer, u prahu
  • 0.25 mala žlica sol
  • 0.50 šalica voda
  • 0.50 šalica javorov sirup
  • vanilija u prahu
  • 250 g margarin, soft (od biljnih ulja )

Priprema

  1. Pomiješati suhe sastojke za tijesto u zdjelu.
  2. Mikserom izmiješati mokre sastojke dok se ne zapjene, ulje, javorov sirup, žitno mlijeko, vodu, ocat.
  3. Pomiješati suhe i mokre sastojke sve dok tijesto ne postane glatko. Tijesto će biti malo rijetko. Uliti ga u namašćeni kalup ili obložen papirom i peći 25-30 minuta na 160 stupnjeva.
  4. Ovo je doza za malu tortu, a za promjer 28 cm pripremiti dvostruku smjesu.
  5. Za kremu: pomiješati kakao, sol i šećer preliti vrelom vodom i miješati mikserom. Polako ulijevati javorov sirup i vaniliju. Ostaviti da se ohladi. Na kraju izmiksati s omekšanim bio margarinom.
  6. Tortu prerezati i namazati sa 2/3 količine kreme. Ostatak kreme nanijeti na gornju stranu i rubove. Lopaticu za kremu uroniti u vruću vodu i zagladiti plohe kolača.
  7. Od ticino mase (šećerne mase za ukrašavanje slastica) oblikovati bubamarice i cvijeće i poslagati po torti.

Izvor Zdrava Krava

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.