gastro postao
Vegani često imaju problema s desertima jer se rijetko koji kolač radi bez jaja i mlijeka. Ovo je torta s kakaom kojom možete razveseliti prijatelje vegane
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1176
Tijesto
- 1 šalica pšenično brašno (puno zrno 100% )
- 1 šalica pšenično brašno, bijelo
- 2 mala žlica prašak za pecivo
- 2 mala žlica soda bikarbona
- 1 mala žlica sol
- 0.50 šalica ulje suncokretovo
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 0.63 šalica kakao u prahu, nezašećereni
- 1 šalica javorov sirup
- 1 šalica rižino mlijeko s dodatkom vanilije
- 1 šalica voda
- 2 žlica jabučni ocat
Krema
- 0.75 šalica kakao u prahu, nezašećereni
- 0.50 šalica šećer, u prahu
- 0.25 mala žlica sol
- 0.50 šalica voda
- 0.50 šalica javorov sirup
- vanilija u prahu
- 250 g margarin, soft (od biljnih ulja )
Priprema
- Pomiješati suhe sastojke za tijesto u zdjelu.
- Mikserom izmiješati mokre sastojke dok se ne zapjene, ulje, javorov sirup, žitno mlijeko, vodu, ocat.
- Pomiješati suhe i mokre sastojke sve dok tijesto ne postane glatko. Tijesto će biti malo rijetko. Uliti ga u namašćeni kalup ili obložen papirom i peći 25-30 minuta na 160 stupnjeva.
- Ovo je doza za malu tortu, a za promjer 28 cm pripremiti dvostruku smjesu.
- Za kremu: pomiješati kakao, sol i šećer preliti vrelom vodom i miješati mikserom. Polako ulijevati javorov sirup i vaniliju. Ostaviti da se ohladi. Na kraju izmiksati s omekšanim bio margarinom.
- Tortu prerezati i namazati sa 2/3 količine kreme. Ostatak kreme nanijeti na gornju stranu i rubove. Lopaticu za kremu uroniti u vruću vodu i zagladiti plohe kolača.
- Od ticino mase (šećerne mase za ukrašavanje slastica) oblikovati bubamarice i cvijeće i poslagati po torti.
Izvor Zdrava Krava