Citrusna verzija francuskog beurre monté umaka savršen je spoj limuna, maslaca, češnjaka i peršina
Ponekad je sve što je potrebno za podizanje obične večere na novu razinu – dobar umak. Ovaj s maslacem i limunom je upravo takav.
Priprema traje samo 15 minuta i zahtijeva četiri osnovna sastojka koja su gotovo uvijek pri ruci. Hladni komadići maslaca nježno se umiješaju u topli limunov sok dok ne postanu bogata i kremasta emulzija, a završni dodir daju aromatični češnjak i svježi peršin.
Do 4 dana u hladnjaku
Ovaj odličan umak od limuna i maslaca najbolje je pripremiti neposredno prije posluživanja, ali ostatke možeš pohraniti u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku do 4 dana.
Za podgrijavanje, lagano zagrij umak u malom loncu na niskoj temperaturi dok se potpuno ne otopi i zagrije, pazeći da ne zavrije. Skini ga s vatre i postepeno dodaj hladnu vodu, 1 žličicu odjednom, neprestano miješajući dok ne postane kremast i ujednačen.
Ne gasi ekran dok kuham
Sunshine umak
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Limunova korica
1
žličica
Sok od limuna
1,50
žlica
Voda
1
žlica
Maslac
8
žlica
Svježi peršin
1
žlica
Češnjak
1
režanj
Sol
0,25
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Postupak
U maloj tavi ili loncu zagrij limunov sok i vodu na srednje niskoj vatri dok ne počne lagano krčkati. Smanji vatru na nisku. Umuti hladni maslac, dodajući ga postupno po jednu žlicu.
Neprestano miješaj dok se svaki komad gotovo potpuno ne otopi prije dodavanja sljedećeg. Pazi da maslac ne proključa jer bi se mogao odvojiti.
Umiješaj 1 žličicu sitno naribane limunove korice, 1 žlicu grubo nasjeckanog svježeg peršina, 1 sitno nasjeckani češanj češnjaka, 1/4 žličice soli i 1/4 žličice crnog papra. Kušaj i prema potrebi dodaj još soli ili papra. Posluži toplo.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
138 kcal
6 %
MASTI
15,40 g
21 %
KOLESTEROL
0,15 g
0 %
UH
0,60 g
0 %
PROTEINI
0,20 g
0 %
Ovaj odličan umak posluži uz meso i plodove mora, kao preljev za povrće ili dodatak tjestenini i krumpiru.