Često se desi da ljudi prilikom spremanja pire krumpira pomalo pretjeraju s dozama te završe s količinom pire krumpira dovoljnom za nahraniti još jednu ili dvije osobe. Ako je to slučaj i kod tebe ovaj recept olakšat će ti spremanje jela sljedećeg dana.
Polpete od pire krumpira i sira savršen su topli i hrskavi obrok za koji ćeš upotrijebiti sve ostatke od dana prije, a uz samo dvije nove namirnice dobiti kompletno novo jelo.
Sastojci:
- 600 grama pire krumpira
- 75 grama naribanog cheddar sira
- 2 nasjeckana mlada luka (proizvoljno)
- 1 lagano tučeno jaje
- 3 žlice brašna (za smjesu)
- 50 grama brašna (za kasnije)
- biljno ulje (za prženje)
- kiselo vrhnje (za posluživanje)
Priprema:
- U velikoj zdjeli zajedno promiješaj pire krumpir, sir, mladi luk, jaje i tri žlice brašna.
- Dobivenu smjesu podijeli na 12 jednakih dijelova. Od svakog napravi kuglicu koju potom razvaljaj u malenu polpetu.
- Ostatak brašna (50 grama) stavi u plitku posudu. Svaku polpetu s obje strane stavi u posudu i utrljaj u brašno.
- Zagrij 3 do 4 žlice biljnog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Mora biti dovoljno ulja kako bi dno tave bilo premazano.
- Peci 2 do 3 palačinke zajedno ili onoliko koliko ti ih stane u tvoju tavu. Peci ih dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave s obje strane, otprilike 3 do 4 minute. Po potrebi dodaj još ulja nakon što ispečeš "prvu turu." Nemoj pretrpavati tavu i nemoj okretati palačinke prerano.
- Prebaci palačinke na tanjur obložen papirnatim ručnikom i odmah ih pospi solju.
- Palačinke s krumpirom posluži uz kiselo vrhnje i ukrasi dodatno nasjeckanim mladim lukom. Dobar tek!
Napomena: Ostaci pire krumpira varirat će u konzistenciji ovisno o tome koliko vrhnja, mlijeka ili rastopljenog maslaca si dodala kada si ga spremala. Ako smjesa s pire krumpirom izgleda previše suho i ne drži se zajedno, dodaj još jedno jaje. Ako izgleda previše mokro, dodaj još jednu žlicu brašna, sve dok smjesa ne postane kohezivna.