Slow-cooker je sjajna stvar za pripremu mekanih, sočnih rebaraca koja se doslovce tope u ustima. Traje satima, ali gušt je neopisiv
Sočna, mekana rebarca koja se tope u ustima pri svakom zalogaju, uronjena u bogati umak od goveđeg temeljca i vina – zvuči kao ostvarenje gastronomskog sna, zar ne?
Ovaj recept za sporo kuhana goveđa rebarca u crvenom vinu koristi sve čari sporog kuhanja kako bi stvorio jelo koje je istovremeno raskošno i jednostavno. Ova se rebarca sporo krčkaju cijeli dan, šireći kuhinjom nevjerojatan miris kojem je teško odoljeti.
Ovo je jelo još ukusnije drugi dan kada se svi okusi dodatno povežu. Savršeno je za unaprijed pripremljene obroke, večere s prijateljima ili jednostavne vikend ručkove. Posluženo uz kremastu palentu, pire krumpir, tjesteninu ili rižu, ovo jelo je prava gozba.
Sporo pirjana goveđa rebra u crvenom vinu
foto: Coley Cooks/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Sporo kuhana goveđa rebra u crvenom vinu
10 MIN
pripreme
480 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Luk
1
kom
Mrkva
2
kom
Celer - stabljika
2
kom
Goveđa rebarca
1,50
kg
Sol
3
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Suncokretovo ulje
1
žličica
Goveđi temeljac
1
šalica
Lovorov list
2
kom
Svježi timijan - grančica
4
kom
Brašno
0,25
šalica
Koncentrat rajčice
2
žlica
Crveno vino
3
šalica
Postupak
Nasjeckaj 1 veliku glavicu luka, oguli i nareži 2 srednje mrkve na komade od otprilike 2,5 cm, a 2 stabljike celera također nareži na komade iste veličine.
Papirnatim ubrusom osuši 1,5 kg goveđih rebaraca. Sa svih strana ih začini s 2 žličice soli i 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra. Zagrij 1 žlicu suncokretova ulja u velikoj tavi s visokim rubovima na srednje jakoj vatri dok ulje ne zablista. Dodaj polovicu mesa i prži 3-4 minute sa svake strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Hvataljkama prebaci rebarca u slow-cooker kapaciteta najmanje 6 litara. Ako je potrebno, dodaj preostalu 1 žlicu ulja i ponovi postupak s ostatkom mesa. Hvataljkama prebaci rebarca u slow-cooker. Rebarca neće biti potpuno pečena. Dodaj 1 šalicu goveđeg temeljca, 4 svježe grančice timijana i 2 lovorova lista u slow-cooker.
U istu tavu dodaj nasjeckani luk, mrkvu i celer, začini preostalom 1 žličicom soli i kuhaj povrće povremeno miješajući dok ne omekša, otprilike 5 minuta. Dodaj 1/4 šalice brašna i 2 žlice koncentrata rajčice te promiješaj dok povrće ne bude ravnomjerno prekriveno. Kuhaj dok smjesa ne potamni, oko 2 minute.
Ulij 3 šalice suhog crvenog vina i promiješaj kako bi se s dna tave podigli zapečeni komadići. Pusti da zavrije, smanji vatru i ostavi da lagano krčka dok se umak malo ne zgusne, otprilike 5 minuta.
Prelij vruću tekućinu i povrće preko rebaraca u slow cookeru. Poklopi i kuhaj na niskoj postavci dok meso ne postane mekano i ne počne se odvajati od kostiju, 8-10 sati.
Hvataljkama prebaci rebarca na veliki tanjur. Dio mesa možda će se odvojiti od kostiju. Procijedi tekućinu kroz sitno cjedilo u veliku staklenu posudu ili zdjelu te baci kuhano povrće, lovorove listove, grančice timijana i odvojene kosti. Posluži rebarca prelivajući ih umakom.