Kralj zimskih začina, cimet, izvorno potječe sa Šri Lanke, a danas je dostupan tijekom cijele godine u svim dijelovima svijeta. Specifični okus i aroma učinili su cimet jednim od najpopularnijih začina. Odlično se sljubljuje s drugim začinima te svakom kolaču daje posebnu aromu.
Cimet je fin, ali i ljekovit
Cimet je mnogo više od začina. Ima brojna ljekovita svojstva: obiluje antioksidansima, ima protuupalna svojstva te može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Uz to, savršen je začin za zimske mjesece - zagrijava dušu i tijelo.
U nastavku donosimo odlične recepte s jednim od najstarijih začina na svijetu...
Sočne cimet rolice u slatkom umaku
Ako se još niste okušali u pripremi ove ukusne slastice kao što su sočne i slasne cimet rolice, onda je ovo pravo vrijeme! Ove cimet rolice imaju ukusno tijesto koje se topi u ustima. Za nadjev se nema puno toga reći osim da ti treba šećer i cimet, a autorica recepta Nevena Josipović s bloga Mama drama je umak obogatila mljevenim orasima i dobila savršenu kombinaciju!
Slasne pahuljaste palačinke s cimetom
Mekane, pahuljaste palačinke s cimetom - zvuči kao doručak iz snova! Uz ove divne pahuljaste palačinke s cimetom neće ti trebati nikakvi dodaci, ali uvijek ih možeš preliti s medom ili javorovim sirupom.
Ako pak imaš vremena i želiš se pozabaviti pripremom (fotogeničnog) doručka, pripremi preljev od krem sira, mlijeka, šećera u prahu i vanilije.
Slatki kruh s cimetom
Nema puno poslastica koje se mogu natjecati sa slatkim kruhom od krumpira s cimetom i kakaom. Opušta već sam pogled na tijesto koje se polako diže, a miris tijekom pečenja je daleko bolji od mirisa eteričnih ulja i svijeća. Poslužit će kao doručak, gablec i desert.
Jednostavan kolač s jabukama i cimetom
Recept za ovaj kolač spada u jedan od onih brzih i pristupačnih recepata iz jedne posude, čija priprema traje kratko i ne umara. Ovaj slatki kruh s jabukom, dostatan je za peteročlanu obitelj, a sve sastojke ćeš izmiksat taman do trenutka kada se pećnica dobro zagrije.