Recepti 23. srpnja 2018.

Slatko osvježenje s kremom od mente i sezonskim voćem

Ako je voće jako sočno, prije nego ga dodaš tijestu pospi ga krupicom ili mrvicama foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Osvježavajuća i lagana krema od mente idealno se slaže s podlogom od kokosa, dok svježe voće na najfiniji mogući način podiže čitavu kombinaciju.

Hrskava podloga od keksa i kokosa, fina, osvježavajuća krema od mente i svježe sezonsko voće na vrhu recept su za savršen ljetni desert. Idealno se slaže uz čašu slatkastog bijelog vina, a ovaj zeleni kolač možete kombinirati i s omiljenim ljetnim koktelima. 

 

Možda vas zanima... Sirup od mente rashlađuje na najslađi način Recepti

 

Ako vam kod pripreme kolača ostane koji listić mente, svakako ga iskoristite kao dekoraciju. Na divan će način upotpuniti voćno šarenilo te dati dozu svježine.

 

Možda vas zanima... Sladoled od mente - osvježenje iz vrta Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood


Potrebno vam je:

  • 6 žlica maslaca
  • 200 g keksića
  • 2 šake kokosovog brašna
  • Pola šalice šećera
  • 2 i pola šalice slatkog vrhnja
  • 1 šalica svježe mente
  • 10 g želatine
  • 5 žumanjaka
  • voće

Priprema:

  1. Lagano maslacem premažite kalup za tortu ili pitu.
  2. Pomiješajte kokos, zdrobljene kekse i 1/4 šalice šećera. Dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte. Smjesu rasporedite u kalup.
  3. Pecite 10-12 min na 175°c pa pustite da se ohladi.
  4. U međuvremenu stavite 1,5 šalicu vrhnja i metvicu da prokuhaju. Kad sklonite s vatre, ostavite 15 min.
  5. Smjesu procijedite u staklenu čašu. Metvicu bacite, a kremu ostavite sa strane. Preostalo vrhnje istucite i stavite u hladnjak.
  6. Liker od metvice stavite u vatrostalnu posudu i pospite želatinom. Ostavite 5 min da omekša.
  7. Istucite žumanjke i 1/4 šalice šećera u posudi i ostavite sa strane. Procijeđeno vrhnje dodajte smjesi sa želatinom i dobro promiješajte. Kuhajte na pari stalno miješajući dok se želatina posve ne otopi.
  8. Umiješajte u smjesu sa žutanjcima i kuhajte na pari dok se ne zgusne, oko 10 min. Premjestite zdjelu u ledenu vodu i miješajte 2 min, dok krema ne postane gusta poput pudinga. Izvadite je iz vode i lagano umiješajte preostalo vrhnje.
  9. Kremu rasporedite na podlogu od keksa i stavite hladiti najmanje 45 min.
  10. Poslužite ukrašeno svježim voćem i listićima mente.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.