Fileti lososa ovdje se kupaju u slatko-slanom umaku od senfa i marmelade od marelice koji se lijepi za prste, ali i za pamćenje jer slatko-slani losos s marelicama i senfom, za koji ti donosimo recept, je prefin...
Kad ti treba konkretna večera, ali nemaš volje koristiti više od jedne tave, slatko-slani losos s marelicama i senfom spašava stvar. Losos se peče brzo i jednostavno, ali hit je glazura — mješavina marmelade od marelice, dijon senfa, jabučnog octa i sojina umaka.
Sve to zajedno stvara gustu, sjajnu podlogu koja se zalijepi za ribu taman kako treba. S lososom se ne petlja previše: samo ga zapečeš, okreneš, dodaš glazuru i pustiš da se posao završi sam.
Počneš s dobrim filetom lososa - može s kožom, može bez. Bitno je da su komadi približno jednake debljine kako bi se ravnomjerno ispekli.
Kad se losos zapeče do zlatne boje, dolazi vrijeme za glazuru: ljepljivu, slatko-slanu mješavinu koja se kuha direktno u tavi, dok se losos dovršava. Posluži uz nešto neutralno - rižu, pečeni krumpir, sezonsku salatu - i dobit ćeš obrok koji izgleda kao da je u njega uloženo puno vremena i truda! A nije!
Losos
foto: Curated Lifestyle/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Slatko-slani losos s marelicama i senfom
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Losos - filet
4
kom
Sol
0,75
žličica
Marmelada od marelice
0,50
šalica
Dijon senf
2
žlica
Jabučni ocat
2
žlica
Soja umak
1
žlica
Svježe mljeveni crni papar
0,24
žličica
Maslinovo ulje
1
žlica
Korijander - listići
Postupak
Losos posuši papirnatim ručnicima. Začini ga sa svih strana s 3/4 žličice soli.
U manjoj zdjeli pomiješaj marmeladu od marelice, senf, jabučni ocat, sojin umak i crni papar.
U velikoj neprianjajućoj ili lijevanoj tavi zagrij 1 žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri dok ne počne svjetlucati. Položi losos u tavu kožom prema gore i lagano pritisni ravnom lopaticom kako bi imao što više kontakta s površinom. Peci bez pomicanja, povremeno nježno pritišćući, dok donja strana ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 5 minuta.
Okreni losos i peci još 1 minutu. Prelij pripremljenu glazuru preko lososa. Kuhaj, povremeno prelijevajući losos umakom dok se glazura ne zgusne, a losos skuha do kraja – još 2 do 4 minute. Za srednje pečen losos, unutarnja temperatura treba biti 49–54 °C, a za više pečen 57–63 °C. Po želji, ukrasi nasjeckanim svježim korijandrom.