Recepti Riba 15. travnja 2025.

Slatko-slani losos s marelicama i senfom!

Riba
5 MIN
10 MIN
4
JEDNOSTAVNO
glazirani losos
Slatko-slani losos s marelicama i senfom!
foto: Kristin Maxwell/Pinterest
Fileti lososa ovdje se kupaju u slatko-slanom umaku od senfa i marmelade od marelice koji se lijepi za prste, ali i za pamćenje jer slatko-slani losos s marelicama i senfom, za koji ti donosimo recept, je prefin...

Kad ti treba konkretna večera, ali nemaš volje koristiti više od jedne tave, slatko-slani losos s marelicama i senfom spašava stvar. Losos se peče brzo i jednostavno, ali hit je glazura — mješavina marmelade od marelice, dijon senfa, jabučnog octa i sojina umaka.

Sve to zajedno stvara gustu, sjajnu podlogu koja se zalijepi za ribu taman kako treba. S lososom se ne petlja previše: samo ga zapečeš, okreneš, dodaš glazuru i pustiš da se posao završi sam.

Možda vas zanima... Popečci od lososa za fine burgere, u tortilji ili uz omiljeno povrće Recepti

Gotov za 15 minuta

Počneš s dobrim filetom lososa - može s kožom, može bez. Bitno je da su komadi približno jednake debljine kako bi se ravnomjerno ispekli.

Kad se losos zapeče do zlatne boje, dolazi vrijeme za glazuru: ljepljivu, slatko-slanu mješavinu koja se kuha direktno u tavi, dok se losos dovršava. Posluži uz nešto neutralno - rižu, pečeni krumpir, sezonsku salatu - i dobit ćeš obrok koji izgleda kao da je u njega uloženo puno vremena i truda! A nije!

losos | Author: Curated Lifestyle/Unsplash Losos foto: Curated Lifestyle/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Slatko-slani losos s marelicama i senfom
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Losos - filet 4 kom
  • Sol 0,75 žličica
  • Marmelada od marelice 0,50 šalica
  • Dijon senf 2 žlica
  • Jabučni ocat 2 žlica
  • Soja umak 1 žlica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,24 žličica
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Korijander - listići
Postupak
  1. Losos posuši papirnatim ručnicima. Začini ga sa svih strana s 3/4 žličice soli.


  2. U manjoj zdjeli pomiješaj marmeladu od marelice, senf, jabučni ocat, sojin umak i crni papar.


  3. U velikoj neprianjajućoj ili lijevanoj tavi zagrij 1 žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri dok ne počne svjetlucati. Položi losos u tavu kožom prema gore i lagano pritisni ravnom lopaticom kako bi imao što više kontakta s površinom. Peci bez pomicanja, povremeno nježno pritišćući, dok donja strana ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 5 minuta.


  4. Okreni losos i peci još 1 minutu. Prelij pripremljenu glazuru preko lososa. Kuhaj, povremeno prelijevajući losos umakom dok se glazura ne zgusne, a losos skuha do kraja – još 2 do 4 minute. Za srednje pečen losos, unutarnja temperatura treba biti 49–54 °C, a za više pečen 57–63 °C. Po želji, ukrasi nasjeckanim svježim korijandrom.


Nije šala, losos je uvijek prilika prava!

losos Možda vas zanima... Tajna Julije Child za savršeno sočan losos Recepti Kako oguliti kožu s lososa Možda vas zanima... Evo zašto se koža lososa mora naći na tvom meniju… Špajza Možda vas zanima... Salate s lososom za one koji kronično nemaju vremena Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.