Kada jednom otkriješ prefinu kremastu teksturu lososa, zauvijek je osvojio tvoje nepce. Razumijemo u potpunosti. Losos je jedna od najzdravijih i najpopularnijih riba… Ali imaš jednu malu tajnu – obožavaš hrskavu kožicu s vrha i nema tog čipsa koji te tako razveseli. I to razumijemo.
Dobra vijest je: ako ti se sviđa lososova koža, nema apsolutno nikakvog razloga baciti je. Zapravo, koža lososa poznata je kao izvrstan izvor minerala, omega-3 masnih kiselina te ostalih hranjivih tvari.
Izvor omega-3 masnih kiselina
Dakle, da utvrdimo gradivo, definitivno možeš jesti kožu lososa. Ne samo da ima najveću koncentraciju omega-3 masnih kiselina, nego je bogata D i B vitaminima. Mnogima je čak najdraži dio lososa zbog okusa, teksture i hranjivih tvari.
Bilo da kuhaš odreske od lososa, filete ili čitave komade, bilo da je svježa ili smrznuta, koža lososa je jestiva. U nekim sushi barovima popularna je i rolada od hrskave kože lososa.
Je li koža od lososa dobra za tebe?
Koža lososa sadrži gore navedene hranjive tvari, ali i prirodno riblje ulje koje, prema istraživanjima klinike Mayo, može pomoći u smanjenju kolesterola i visokog krvnog tlaka, ublažavanju bolova prouzročenih artritisom te u prevenciji srčanih bolesti. Siva zona na lososu, točno između kože i ružičastog mesa, također je bogata hranjivim tvarima i omega-3 masnim kiselinama.
Kako skuhati kožu od lososa?
Kožu lososa lako možeš skuhati zajedno s ribom. Ili jednostavno pržiti losos na visokoj temperaturi s kožom okrenutom prema dolje dok se ne karamelizira. Na početku se čini kao da se lijepi za tavu, ali u roku 3 minute će se odvojiti i ostati hrskava.
Prije stavljanja u tavu pobrini se da je koža lososa potpuno suha (tapkanjem papirnatim ručnikom ili kuhinjskom krpom). Neki kuhari također vole lagano zarezati kožu kako bi poboljšali teksturu. Samo pazi da ne zarežeš u meso.
Oguli me nježno
Zakuhaj lonac vode i pažljivo prelij vruću vodu preko kože lososa. Koža će se malo opustiti i gotovo da ćeš je moći oguliti prstima s mesa.
Najprije isprobaj na malom dijelu lososa kako bi vidio je li voda dovoljno vruća da odvoji kožu od mesa. Ako nije, ponovi s više vruće vode i na kraju ćeš je lako u potpunosti ukloniti. Možeš i zarezati kuharskim nožem ispod početka kože i vući lagano dok "migoljiš" ribom.
Prekomplicirano? Zamoli u ribarnici da to učine umjesto tebe. Kod kuće je pripremi tako da bude hrskava ili je, ako nisi fan, dehidriraj kako bi imao zdravu grickalicu za ljubimca.
Pročitaj još korisnih savjeta!