Pjenasta, mirisna i lagana, ova torta od limuna, kokosa i badema ne treba maslac ni brašno da bi bila spektakularna. Treba samo tvoje vrijeme i dobar limun
Postoji cijeli niz kolača koji su "prilagođeni prehrani", ali rijetki su oni koji to uspiju bez da ijedan zalogaj na to podsjeća. Ova torta od bademova brašna, limunove korice i laganog kokosova šlaga u tome savršeno uspijeva!
Recept se oslanja na klasičnu tehniku izrade biskvita od bjelanjaka, bez potrebe za praškom za pecivo ili maslacem, a rezultat je kolač koji po teksturi podsjeća na kolač tres leches, samo u lakšoj, svježijoj verziji.
Zahvaljujući bademovom brašnu, kolač ne sadrži gluten ni žitarice, a s dodatkom biljnog šlaga od kokosa postaje i opcija za one koji izbjegavaju mliječne proizvode. Tortu možeš pripremiti unaprijed i čuvati bez šlaga na sobnoj temperaturi do jedan dan, a u hladnjaku do tri dana. Nakon što dodaš šlag, čuvaj je u hladnjaku i potroši unutar pet dana.
Recept za ovu sočnu tortu od limuna, kokosa i badema je u nastavku...
Sočna torta od limuna, kokosa i badema
foto: @Rapitzamer Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Torta od limuna, kokosa i badema
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Šlag krema od kokosa
1
šalica
Suncokretovo ulje
Bademovo brašno
200
g
Šećer
0,66
šalica
Limunova korica
2
kom
Jaje
3
kom
Bjelanjak
3
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Ekstrakt badema
0,50
žličica
Sol
1
prstohvat
Kokos u listićima
2
žlica
Postupak
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 175 °C. Kalup za tortu promjera 23 cm premaži uljem, obloži papirom za pečenje i pospi bademovim brašnom.
U maloj zdjeli pomiješaj šećer i naribanu koricu dvaju limuna. Trljaj prstima da pusti ulja. Odvoji 2 žlice te mješavine za kasnije.
U velikoj zdjeli izmiješaj žumanjke s preostalim limunovim šećerom.
Miješaj dok smjesa ne postane gusta i svijetla, otprilike jednu minutu. Umiješaj ekstrakt vanilije, ekstrakt badema i sol.
U zdjeli miksera s nastavkom za snijeg (ili s ručnim mikserom) miksaj 6 bjelanjaka srednjom brzinom dok ne postanu neprozirni, oko 1 minutu.
Dodaj rezervirane 2 žlice limunova šećera i nastavi miksati dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, 3-4 minute.
Gumenom lopaticom umiješaj četvrtinu snijega u smjesu sa žumanjcima.
Dodaj ostatak snijega i polovicu bademova brašna. Pažljivo preklapaj dok smjesa ne bude djelomično sjedinjena.
Dodaj preostalo bademovo brašno i lagano umiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
Ulij smjesu u pripremljeni kalup i lagano protresi da se izravna. Peci 30 do 35 minuta, dok površina ne bude zlatnosmeđa i elastična na dodir. Vrući kolač ohladi na rešetki 5 minuta, pa nožem prijeđi uz rub kalupa.
Okreni kalup naopako na rešetku, ukloni stranice i dno kalupa, pa pažljivo skini papir za pečenje. Okreni kolač natrag na pravu stranu i potpuno ohladi.
Prije posluživanja premaži kokosovim šlagom i pospi tostiranim kokosovim listićima. Nareži na 12 kriški i posluži odmah.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
198 kcal
9 %
MASTI
10,50 g
14 %
KOLESTEROL
0,46 g
0 %
UH
20,50 g
7 %
PROTEINI
6,50 g
13 %
Tortu možeš i zamrznuti: nareži je na kriške, zamotaj ih pojedinačno u foliju i stavi u vrećicu za zamrzavanje. Odmrzava se sporo – u hladnjaku preko noći.
Limun, badem, kokos... Sve isprobaj u raznim varijantama!