gastro postao
Neodoljivo ukusno i slasno meso u novom ruhu
Sočna i mekana junetina napravljena u obliku rolade te prelivena sjajnim umakom od vina i povrća, punjena kiselim krastavcima i senfom, fantastičan je prijedlog za ručak! Meso poslužite uz pire krumpir, rižu ili restani krumpir i sezonsku salatu - poput crvenog kupusa, i priredite ukućanima pravu i divnu gozbu o kojoj će pričati još danima! Junetina je zdrava namirnica koju bismo trebali češće pripremati i jesti, a na ovaj način, sigurno će se svidjeti svima.
Sastojci:
- 4 juneće šnicle, tanke, od 160 - 200 g svaka
- 2 velika luka
- 1 žlica maslaca
- 4 manja kisela krastavca
- 4 - 8 tankih šnita pancete
- Sol, papar
- Ulje
- Za umak:
- 2 luka
- 2 mrkve
- Ulje
- 1 žlica pasirane rajčice
- 1 žličica šećera
- 1 žlica glatkog brašna
- 1/4 l crnog vina
- 1/2 l goveđeg temeljca
- 1/4 l vode
- 1 češanj češnjaka
- 2 - 3 grančice timijana
- Sol i papar
Priprema:
- Meso stanjiti čekićem za meso; na tavi popržiti kratko luk da omekša
- Svaku šniclu premazati senfom i na svaku složiti 1 - 2 šnite pancete; podijeliti luk na 4 dijela i staviti na svaku šniclu luk te na rub mesa staviti krastavac; zarolati od dijela gdje je krastavac prema drugom dijelu; čvrsto zamotati i učvrstiti čačkalicom na svakom rubu te posoliti i popapriti meso izvana
- Zagrijati u posudi malo ulja i popržiti meso sa svih strana da dobije lijepu boju; izvaditi ga
- U istoj posudi pripremiti umak: luk i mrkvu popržiti dok ne postanu zlatno smeđi; dodati pasiranu rajčicu i šećer i miješati nekoliko minuta na srednjoj vatri; dodati brašno i popržiti ga dok ne dobije svijetlo zlatnu boju; dodavati postupno vino i miješati cijelo vrijeme pa dodati ostatak vina, temeljac i vodu i pustiti da zakuha
- Vratiti rolade natrag u posudu s umakom te dodati češnjak i timijan; poklopiti i kuhati na srednjoj vatri oko 1 1/4 h.
- Izvaditi meso iz umaka, maknuti čačkalice; umak kuhati još dodatnih 10 minuta; posoliti i popapriti
- Meso vratiti natrag u umak i ponovno sve zajedno malo zagrijati.
- Poslužiti toplo.
Dobar tek!