Ako želiš zablistati u ulozi domaćina, pozovi ekipu na brunch i uz kavu im posluži ovaj kolač od mrkve
Carrot Coffee Cake nastao je kao idealan spoj dvaju klasika: kolača od mrkve i coffee cakea. Ima sve što očekuješ od prhkog, aromatičnog kolača – bogato tijesto s naribanom mrkvom, sloj gustog, hrskavog streusela od cimeta i smeđeg šećera te završni dodir slatkog medenog maslaca koji se topi po toplom kolaču.
To je onaj tip recepta koji možeš ispeći ujutro i jesti cijeli dan – uz kavu, popodne kao desert ili navečer kad ti zatreba nešto slatko, a domaće.
Za razliku od klasičnog kolača od mrkve, ovdje ne trebaš miksere ni puno slojeva – sve se radi u jednoj zdjeli i peče ispod bogatog sloja prhkog posipa. Mrkva daje sočnost, maslac punoću, a cimet onu toplu aromu zbog koje kuća miriše kao da je netko upravo prizvao proljeće.
Medeni maslac koji se stavlja na tople komade nije obavezan, ali je detalj koji sve digne na višu razinu. Recept je u nastavku...
Mirisni kolač od mrkve koji sjajno paše uz kavu
foto: @wellfedbakerblog Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač od mrkve
20 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Za tijesto
Sastojci
Mrkva
2
kom
Šećer
0,75
šalica
Maslac
0,50
šalica
Jaje
2
kom
Brašno
1
šalica
Soda bikarbona
1
žličica
Cimet
1
žličica
Sol
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Oguli i naribaj mrkve (najlakše u multipraktiku). Trebalo bi ih biti otprilike 1½ šalica.
U većoj zdjeli pomiješaj šećer, otopljeni maslac i jaja. Dodaj naribanu mrkvu, zatim brašno, sodu bikarbonu, cimet i prstohvat soli. Miješaj dok se sastojci ne sjedine - tijesto treba biti gusto.
Tijesto rasporedi u namašćen okrugli kalup promjera 23 cm. Pospi streuselom i peci oko 30 minuta, dok sredina nije pečena (provjeri čačkalicom). Posluži uz maslac s medom.
Za streusel posip
Sastojci
Maslac
4
žlica
Brašno
0,50
šalica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Cimet
1
žličica
Sol
Postupak
U manjoj zdjeli pomiješaj sve sastojke za streusel dok ne dobiješ teksturu sličnu mrvicama ili malim kamenčićima (po potrebi koristi ruke).
Za serviranje
Sastojci
Maslac
0,25
šalica
Med
0,25
šalica
Postupak
Pomiješaj ¼ šalice vrlo mekanog maslaca s ¼ šalice meda. Namaži ili dodaj žlicu na tople komade kolača.