Recepti Desert 11. listopada 2024.

Sočni kolač s narančama koji svaki out uspije!

Desert
5 MIN
35 MIN
12
JEDNOSTAVNO
kolač od naranče
Sočno kolač od naranče
foto: The Country Cook/Unsplash
Misliš da si antitalent za kolače? Ovaj s narančama je tako lagan (i prefin) da ćeš dobiti inspiraciju za daljnje gastro avanture

Ovaj kolač od naranče nije slojevit, nema glazuru od krem sira niti raskošne dekoracije. Ne skriva rastopljenu čokoladu niti džem između slojeva. Nema voća, ni na vrhu ni na dnu, a nema ni šlaga.

Zapravo, ništa na ovom kolaču nije raskošno ili komplicirano. Radi se o najjednostavnijoj kombinaciji – gotova smjesa za biskvit s dodatkom instant pudinga, prelivena glazurom od naranče.

naranče, sok od naranče Možda vas zanima... Zašto je sok od naranče trenutno nevjerojatno skup? Špajza

Naizgled običan i jednostavan, no svatko tko ga je probao, zna – ovaj kolač je savršenstvo okusa. Ono što ga čini nevjerojatnim jest koliko je ukusan uz minimalan trud. Riječ je o poke kolaču, što znači da se gotovi biskvit izbuši vilicom i prelije glazurom koja prodire u rupice, stvarajući savršeno sočan kolač.

Slatkoća i kremoznost

Glazura od šećera u prahu, soka od naranče i malo otopljenog maslaca prožima svaki zalogaj i daje kolaču slatkoću i kremoznost kojoj nitko ne može odoljeti. Posebno su ukusni rubovi, gdje se glazura kristalizira i zadržava. Nareži i posluži kolač dok je još topao ili na sobnoj temperaturi.

naranča | Author: Nini From Paris/Unsplash Naranče foto: Nini From Paris/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Sočni kolač s narančama
5 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Kupovna mješavina za biskvit 1 kom
  • Instant puding od limuna 1 kom
  • Jaje 3 kom
  • Suncokretovo ulje 0,75 šalica
  • Voda 1 šalica
  • Maslac 2 žlica
  • Šećer u prahu 2 šalica
  • Sok od naranče 0,33 šalica
  • Sok od naranče 2 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Podmaži kalup veličine 23 x 33 cm suncokretovim uljem.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj smjesu za biskvit i instant puding. Dodaj jaja, ulje i vodu. Ručno ili električnim mikserom miješaj dok se sve ne sjedini.


  3. Ulij smjesu u pripremljeni kalup i peci 35-40 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista, a površina kolača lagano ne porumeni.


  4. Dok se kolač peče, otopi maslac u mikrovalnoj pećnici (20-30 sekundi). U srednjoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu i 1/3 šalice soka od naranče. Zatim dodaj otopljeni maslac i miješaj dok ne dobiješ glatku glazuru bez grudica.


  5. Kad je kolač gotov, izvadi ga iz pećnice i dok je još vruć, vilicom ga izbodi po cijeloj površini. Prelij glazuru preko kolača, pazeći da uđe u sve rupice.


  6. Pusti da se kolač hladi na rešetki oko 15 minuta. Glazura će se upiti u kolač i malo očvrsnuti na površini. Ako se i vide komadići šećera u prahu, ne brini – rastopit će se tijekom hlađenja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

361 kcal

18 %

MASTI

18,00 g

25 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

47,00 g

17 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Ostatke kolača čuvaj pokrivene na sobnoj temperaturi do 4 dana ili u zamrzivaču do 2 mjeseca.

Isprobaj i ove voćne delicije!

Obilje voćnih kolača Možda vas zanima... Voćni kolači: Kako da ostanu sočni, bez da se raspadnu? Špajza Parfait Možda vas zanima... Parfe sa šumskim voćem genijalna je slastica! Recepti Možda vas zanima... Stollen: Voćni kruh po receptu Jamieja Olivera Recepti Možda vas zanima... Voćni cheesecake muffini gotovi u 30 minuta Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.