gastro postao
Uskrs je dan za sporo kuhane janjeće koljenice s povrćem i pivom. Karameliziranjem janjetine i povrća postiže se slatkoća mesa i umaka koji se savršeno sljubljuje s karakteristikama ječmenog i pšeničnog slada piva, čineći to jelo doista iznimnim.
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 203
Potrebno vam je
- 4 kom janjetina, koljenica
- 100 g luk ,crveni
- 100 g mrkva, crvena
- 100 g celer stabljika
- 3 režanj češnjak
- 2 kom lovorov list
- 5 grančica sušeni timijan
- 1 vezica peršin, stabljika
- 0.50 l karlovačko 0,0% maxx
- 0.50 l janjeći temeljac
- ulje maslinovo
- 100 g maslac, neslani
Priprema
- U posudi zagrijati maslinovo ulje te karamelizirati koljenice sa svih strana. Zatim koljenice odložiti na pladanj te u posudu dodati povrće izrezano na kockice i pirjati uz miješanje dok ne omekša.
- Na povrće dodati karamelizirane koljenice te podliti pivom i janjećim temeljcem.
- Sve lijepo začiniti sjeckanim timijanom, peršinom te solju i paprom.
- Poklopljeno na laganoj vatri kuhati 3-4 sata dok koljenice ne postanu jako mekane, a drže se na kosti. Pažljivo ih izvaditi na pladanj te povrće usitniti štapnim mikserom uz dodavanje maslaca.
- Kada je umak kompaktan i gladak, vratiti koljenice u umak da se ugriju. Janjeće koljenice najbolje je poslužiti uz domaće ili rimske njoke.