Recepti 13. svibnja 2016.

Srdele na 'savor' obožavamo u svim prilikama

Srdele na 'savor'
gastro postao gastro.24sata.hr
Savor ili savur je tipično venecijansko jelo, koje se u Istri priprema malo drugačije - umjesto kapara koristi se lovor i nešto više luka

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 207

Potrebno vam je

  • 800 g srdela
  • 4 režanj češnjak
  • sol
  • 1 kom komorač, glavica
  • svježe mljeveni papar
  • 1 list komorač, list
  • ulje maslinovo
  • 3 list list bosiljka
  • 2 kom mrkva, crvena
  • kapari
  • motar
  • vinski ocat
  • oštro brašno
  • crno vino

Priprema

  1. Svježe srdele očistite od ljuski, odstranite glave i izvadite iznutrice.
  2. Uvaljajte u brašno s obje strane i kratko pržite na maslinovu ulju. Ocijediti na salveti.
  3. Na ulje od prženja ribe dodajte nasjeckani koromač, posolite te pirjajte dok ne uvene. Podlijte crnim vinom i pirjajte kratko nekoliko minuta da vino ispari. Podlijte vinskim octom i još malo kuhajte.
  4. Preselite u keramičku posudu te pospite kaparima, motarom, bosiljkom i listićima koromača.
  5. Posolite i popaprite po ukusu te pokapajte maslinovim uljem. Protresite zdjelu da se sastojci prožmu. Poklopite i ostavite da se hladi u hladnjaku.
  6. Mrkvu skuhajte u malo vode i maslinova ulja. Usitnite štapnim mikserom do kremastog umaka.

Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.