gastro postao
Savor ili savur je tipično venecijansko jelo, koje se u Istri priprema malo drugačije - umjesto kapara koristi se lovor i nešto više luka
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 207
Potrebno vam je
- 800 g srdela
- 4 režanj češnjak
- sol
- 1 kom komorač, glavica
- svježe mljeveni papar
- 1 list komorač, list
- ulje maslinovo
- 3 list list bosiljka
- 2 kom mrkva, crvena
- kapari
- motar
- vinski ocat
- oštro brašno
- crno vino
Priprema
- Svježe srdele očistite od ljuski, odstranite glave i izvadite iznutrice.
- Uvaljajte u brašno s obje strane i kratko pržite na maslinovu ulju. Ocijediti na salveti.
- Na ulje od prženja ribe dodajte nasjeckani koromač, posolite te pirjajte dok ne uvene. Podlijte crnim vinom i pirjajte kratko nekoliko minuta da vino ispari. Podlijte vinskim octom i još malo kuhajte.
- Preselite u keramičku posudu te pospite kaparima, motarom, bosiljkom i listićima koromača.
- Posolite i popaprite po ukusu te pokapajte maslinovim uljem. Protresite zdjelu da se sastojci prožmu. Poklopite i ostavite da se hladi u hladnjaku.
- Mrkvu skuhajte u malo vode i maslinova ulja. Usitnite štapnim mikserom do kremastog umaka.
Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić