gastro postao
Srdela je riba najbogatija masnim kiselinama, popularna na našoj strani Jadrana, prozvana je i ribom – hraniteljicom
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 265
Potrebno vam je
- 300 g srdela
- 2 kom tikvice, zelene
- 0.50 šalica sjemenke sezama, oljuštene suhe
- ulje maslinovo
- sol
- limunov sok
Priprema
- Očistite srdele tako da im odstranite glavu, kosti i iznutrice kako biste dobili čisti filet. Ako ostavite iznutrice, jelo će biti gorko.
- Očišćene filete zamotajte u rolice i pričvrstite čačkalicom kako se ne bi otvarali.
- Na plitki tanjur ili prikladnu zdjelicu istresite sjemenke sezama. “Zapakirane” filete uvaljajte ravnomjerno u sezam.
- Na tavici zagrijte malo maslinova ulja. Pazite da ne bude prevruće.
- Rolice kratko pržite sa svih strana. Pripazite da ih ne prepečete i da sezam ne izgori. Tikvice naribajte na krupnom ribežu. Marinirajte ih s malo maslinova ulja, cvijetom ninske soli i sokom limuna.
- Servirajte pržene rolice na posteljici od mariniranih tikvica.
Izvor 'Tako me mama učila', Marina Gaši