Recepti 28. lipnja 2023.

Sretan vam Dan cevichea uz najbolji recept ikad!

Ceviche
Ceviche na meksički način, poslužen kao open taco foto: Megan Bucknall/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo nekoliko savjeta koji igraju ključnu ulogu u pripremi što savršenije verzije ovog poznatog latinoameričkog jela u kojem se svježa riba i drugi plodovi mora 'kuhaju' u soku limete te miješaju s raznim začinima

Sretan ti Dan cevichea, slasni praznik koji se obilježava 28. lipnja. A što se slavi? Ceviche, poznato jelo iz Latinske Amerike u kojem se svježa riba i drugi plodovi mora 'kuhaju' u soku limete te miješaju s čilijem, korijanderom, lukom i drugim namirnicama. No nećeš pogriješiti biti ako ga nazoveš cebiche, seviche ili sebiche... jer i ti se nazivi koriste u Južnoj Americi.

Ovo brzo i jednostavno jelo može predstavljati lagani obrok za vruće ljetne dane ili elegantno predjelo koje prethodi bogatijem glavnom jelu. Donosimo nekoliko savjeta koji igraju ključnu ulogu u pripremi što savršenije verzije.

 | Author: J Hoondias/Pexels Ceviche od lososa foto: J Hoondias/Pexels

Koja vrsta ribe je najbolja?

Većina chefova slaže se da riba i plodovi mora koji se koriste u cevicheu moraju biti vrhunske kvalitete, poput onih za sashimi, odnosno moraju biti prikladni za konzumaciju sirovi. Ako imaš povjerenja u svog prodavača ribe, možeš upotrijebiti gotovo bilo koju svježe ulovljenu ribu – sve su one u kvaliteti sashimija! U protivnom, pomno pazi da riba bude što svježija.

 

Možda vas zanima... Kako napraviti savršeni ceviche? Recepti

 

Kao što ne postoji samo jedan način za izradu cevichea, tako ne postoji niti jedna 'najbolja riba' za ovo jelo, jer svaka država, pa i regija, raspolaže mnogim vrstama morskih plodova. Postoji mnogo opcija, pa navodimo one najčešće:

Kraljevska skuša  – cijenjena zbog mekog bijelog mesa, vrlo popularna u japanskom sashimiju (što je garancija koliko je ova riba dobra!). Ovo je jedna od 3 uobičajene ribe za sashimi, zajedno s lososom i tunom pa je popularan izbor finih restorana
Brancin – tradicionalno se koristi za peruanski ceviche, ali se često može naći u kuhinji većine europskih zemalja
Tuna – popularna u Meksiku (uz kozice i škampe)
Račići/škampi – tradicionalni u Ekvadoru i popularni u Meksiku, često s malo soka od rajčice
Losos – iako nije tradicionalan (jer je bijela riba tradicionalna), losos je izvrstan za izradu cevichea.
Sabljarka – prava delikatesa, ako ste dovoljno sretni da je nabaviš
Bakalar – popularna opcija u Americi

 | Author: Eduardo Krajan/Pexels Ceviche foto: Eduardo Krajan/Pexels

Riba koja se ne preporučuje za pripremu cevichea

Kao opće pravilo, riba koja je mekana i može se žvakati kad je sirova, najbolji je izbor za ceviche. Razlog je to što se u cevicheu riba reže na krupnije komade – za razliku od finih kriški koje se, primjerice, koriste u ribljem carpacciu ili sushiju. Zato su manje prikladne vrste ribe za ceviche škarpina, neke vrste bakalara i iverka – jer znaju biti žilave ako se jedu sirove.

Isto tako, ne postoji samo jedan način da napravite ceviche. Svaka država, grad, restoran i kućanstvo imaju svoj način. No kada je riječ o meksičkoj inačici onda su avokado i jalapeño papričica neizbježni. Kremasti komadići avokada senzacionalan su spoj s delikatnim komadima ribe! 

@flvr_us this easy ceviche is too good to share. im selfish for shellfish 🍤 #FLVR #FYP #FoodTok #RecipeTok #EasyApp #Recipe #Ceviche #SnackTok #SnackIdeas #Santitas ♬ original sound - flvr

Limeta je osnovni sastojak koji 'kuha' ribu. Pri tome treba paziti samo koju vrstu upotrebljavaš jer su europske nešto kiselkastije od onih iz Južne Amerike.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje - koristi se samo mala doza koja će ublažiti oštru, kiselkastu aromu ovog poprilično kiselog jela. Korijander je važan sastojak svježeg bilja koje se dodaje u pripremu cevichea.

 

Možda vas zanima... Lagani ceviche od orade s tortilja čipsom i avokadom Recepti

 

 | Author: Thinkstock Ceviche foto: Thinkstock

Zašto je za dobar ceviche ključan redoslijed sastojaka?

Priprema je vrlo jednostavna, ali je ključan redoslijed kojim se dodaju sastojci – odnosno što se marinira s ribom, a što je najbolje dodati kasnije.

1. Riba - prvo je nareži na duge trakice, a potom na manje kockice.

2. Potom se riba miješa s rajčicom, lukom, jalapeñom, paprom i sokom od limete. U tom trenutku još nemoj dodavati sol (jer izvlači vodu iz ribe), avokado (previše se izmrvi prilikom bacanja) ili maslinovo ulje (razrjeđuje kiselost soka od limete i previše usporava kuhanje).

3. Sve se lagano promiješa, a zatim ostavi 5 minuta da limeta 'skuha' ribu. Tek se nakon toga dodaju maslinovo ulje, avokado, svježe začinsko bilje, sol pa lagano sve promiješa. Poslužuje se odmah.

Ceviche je svakako najbolje jesti svjež, ali je ukusan i sočan i 20 minuta kasnije. Tek nakon otprilike 30 minuta riba postaje pomalo čvrsta za žvakanje. Premda, u nekim zemljama (kao što je Peru), ceviche se tradicionalno ostavlja 'kuhat' nekoliko sati u limeti, ali se koriste veći komadi ribe. Za bolju teksturu i lakše jelo ipak su bolji manji komadi.

 

Možda vas zanima... Ceviche: Brancin i avokado ljube se na hrskavom tostu Recepti

 

Kako poslužiti ceviche?

Baš kao što ne postoji samo jedan način da se napravi ceviche, postoji i mnogo načina da ga poslužiš! Primjerice, u Meksiku i drugim dijelovima Srednje Amerike često se poslužuje u malim posudama, u stilu koktela, sa čipsom od kukuruza ili hrskavim tortiljama/tostadama za 'grabljenje'. Možeš ga poslužiti i na pladnju s kanapeima.

U Peruu se poslužuje s klipom kukuruza, kriškama kuhanog slatkog krumpira i ponekad s rižom. U otmjenim restoranima poslužuje se na razne načine. Jedan od jednostavnijih načina jest poslužiti ga u malim posudama s crostinima sa strane (prepečeni mali kruh).  Naravno, sve to možeš zaobići i jednostavno žlicom pojesti ceviche ravno iz zdjelice!

@stellanspice Day 2 of my favorite #Mexican #streetfood series! I love all #tostadas but my favorite is #ceviche. This is a family recipe, not super traditional but damn #delicious! #shrimp #easyrecipe #healthy ♬ Float - Instrumental - GC

Ceviche na tradicionalni meksički način

Sastojci:

  • 400 g tune, brancina ili druge ribe za sashimi pogodne za konzumaciju kao sirove
  • 1/4 crvenog luka, vrlo sitno narezanog 
  • 2 žličice svježih jalapeño papričica (ili zelenog čilija), sitno nasjeckanih – dodaj više ili manje, prema ukusu
  • 8 cherry rajčica, prepolovljenih (veće možeš razrezati i na četvrtine)
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 1/3 šalice svježeg soka od limete (ili soka od limuna)
  • 1/2 žličice soli 
  • 1 avokado, jako zreli, narezan na kockice od cca 1,25 cm 
  • 1/4 šalice lišća korijandera, grubo nasjeckanog 
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 

Postupak:

  1. Nareži ribu na kockice od cca 1,25 cm. 
  2. Potom stavite u zdjelu s lukom, jalapeño papričicom, rajčicom, paprom i sokom od limete. Lagano promiješaj, pa ostavi sa strane na 5 minuta, jednom lagano promiješaj.
  3. Posoli, dodaj avokado, korijander i maslinovo ulje. Lagano promiješaj, a zatim odmah posluži s kukuruznim čipsom.

 

Možda vas zanima... Ceviche – peruanski klasik za posljednje dane ljeta Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.