gastro postao
U noći fine hrane i alkohola u izobilju, torta od piva savršeno će zaokružiti početak nove godine
Sočan i bogat biskvit od piva, natopljen sirupom od piva uz dodatak kreme od vanilije, malo je reći, predstavlja san svih snova. Ova torta bit će savršen desert za novogodišnju noć. Zbog bogatih sastojaka, torta od piva poprilično je zasitna pa je poslužite uz kakve lagane zalogaje i isto takvo piće.
Torta od piva
Sastojci - za biskvit:
- 8 žlica maslaca
- 7 žlica kakaa u prahu
- 250 g brašna
- 200 g smeđeg šećera
- 2 žlice mlijeka u prahu
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 500 ml crnog piva
- 2 žlice šećera
Sastojci - za kremu:
- 200 g šećera
- 3 žlice brašna
- 300 ml mlijeka
- 250 g maslaca
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 šaka karamel bombona
Postupak:
- Za kremu pomiješaj šećer, brašno i prstohvat soli u posudici pa dodaj mlijeko.
- Kuhaj na srednjoj vatri, uz stalno miješanje. Pusti da zavrije.
- Makni s vatre pa prebaci u drugu posudu, površinu prekrij prozirnom folijom i spremi u hladnjak na otprilike dva sata.
- Za to vrijeme pripremi biskvit - pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a kalup premaži maslacem i pospi kakaom u prahu.
- Pomiješaj brašno, smeđi šećer, kakao u prahu, mlijeko u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- U drugoj posudi pomiješaj jaja, maslac i 400 ml piva.
- Mokre sastojke dodaj suhima i miješaj.
- Prebaci u kalup za pečenje i peci oko 40 minuta.
- Dok se biskvit peče, ostatak piva kuhaj na jakoj vatri dok ne zavrije.
- Makni s vatre pa dodaj malo šećera i pusti da se sirup ohladi.
- Kad je biskvit gotov, izbuši male rupe pa prelij sirupom od piva i šećera.
- Kremu izvadi iz hladnjaka i pusti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 20 minuta.
- Dodaj maslac pa izmiksaj.
- Dodaj ekstrakt vanilije pa miksaj još malo dok ne postane prozračno.
- Rasporedi kremu po kolaču i pospi nasjeckanim karamelama. A možeš ukrasiti i komadićima tamne čokolade.