Recepti Desert 13. prosinca 2024.

Švedske palačinke: tanke, zlatne i neodoljivo ukusne

palačinke
Švedske palačinke
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Švedske palačinke su savršenstvo na tanjuru – nježne, mekane, a istovremeno lagane i prozračne. Idealne su za doručak, večeru ili kao slatki zalogaj u bilo koje doba dana

Švedske palačinke su klasik u svijetu doručka i slastica – tanke poput francuskih, ali dovoljno mekane i bogate da uživaš u baš svakom zalogaju. Karakteristični čipkasti rubovi i mekana tekstura u sredini čine ih posebnima, dok se lagani maslac i zlatna boja savršeno spajaju s preljevima.

Raskoš teksture i okusa

Tradicionalno se švedske palačinke poslužuju s džemom od borovnica, ii drugog bobičastog voća i malo jogurta ili tučenog vrhnja, ali izbor dodataka je beskrajan.

Ako tražiš jednostavan recept koji sjajno funkcionira kao doručak, desert ili čak večera, švedske palačinke su nepogrešiv izbor. Njihova priprema traje samo 20 minuta, a rezultat je uvijek savršen – nježne, tanke palačinke koje možeš saviti, zarolati, složiti ili jesti ravno iz tave.

palačinke | Author: Olivie Strauss/Unsplash Švedske palačinke foto: Olivie Strauss/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Švedske palačinke
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
PALAČINKE
Sastojci
  • Jaje 3 kom
  • Mlijeko 1,50 šalica
  • Brašno 1 šalica
  • Maslac 3 žlica
  • Šećer 1 žlica
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. U blenderu izmiksaj jaja i mlijeko dok se smjesa ne udvostruči, otprilike 30 sekundi. Dodaj brašno, rastopljeni maslac, šećer i sol, pa miksaj još 15-20 sekundi dok ne dobiješ glatku smjesu.


  2. Zagrij tavu za palačinke na srednje jakoj vatri i malo je namasti. Za svaku palačinku koristi ko 1/4 šalice tijesta, odnosno jednu šeflju.


  3. Peci palačinku otprilike 1 minutu ili dok donja strana ne postane zlatno smeđa. Pomoću lopatice podigni rubove i okreni palačinku.

    Peci još 15-30 sekundi s druge strane. Nastavi dok ne ispečeš sve palačinke, a gotove palačinke složi na tanjur kako bi ostale tople.


POSLUŽIVANJE
Sastojci
  • Pekmez od bobičastog voća
  • Grčki jogurt
  • Šlag
Postupak
  1. Palačinke posluži preklopljene ili zarolane, uz dodatke po želji. Tradicionalno se poslužuju s džemom od borovnice ili brusnice i gustim, kremastim jogurtom, ali možeš ih kombinirati s tučenim vrhnjem, svježim voćem, javorovim sirupom ili čak Nutellom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

412 kcal

20 %

MASTI

16,20 g

22 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

48,40 g

17 %

PROTEINI

17,60 g

35 %

Japanske, američke, bakine... Imamo još super recepata za palačinke! 

japanske palačinke Možda vas zanima... Japanske soufflé palačinke... Najfinije na svijetu! Recepti Možda vas zanima... Američke palačinke: Pet kombinacija koje moraš isprobati! Recepti Bakine palačinke Možda vas zanima... Bakine palačinke vraćaju nas u djetinjstvo Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.