Kada vam dosade klasične kombinacije mesa u umaku uz pire krumpir ili rižu, prebacite se na nešto posve neočekivano - pečeni lungić sa sitnom tjesteninom. Spoju dodajte i pečene cherry rajčice, malo limuna, puno začinskog bilja pa sve zajedno poslužite uz sočne tikvice iz pećnice. Vjerujte, aroma u ovom jelu neće vam nedostajati.
U ljetnim mjesecima ovo jelo možete pripremiti i na grillu. Na taj način pripremljeno jelo, osim bogatih okusa koje daju same namirnice, dobit će i fini dimljeni okus kojem je za vrijeme vrućih dana tako teško odoljeti.
Potrebno vam je:
- 1 veći komad lungića
- 2 tikvice
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 limun
- Prstohvat kumina
- Prstohvat kajenskog papra
- 1 šalica sitne tjestenine orzo
- 5 komada cherry rajčica
- Svježi peršin
- Sol
Priprema:
- Lungić prerežite po sredini pa ga rastvorite.
- Lagano ga istucite i stavite ga u veću posudu.
- Tikvice operite i narežite na veže komade.
- Ubacite ih u posudu s mesom.
- Začinite maslinovim uljem, limunovom koricom, kuminom, soli i kajenskim paprom.
- Pomiješajte pa pustite da stoji oko 10 minuta.
- Vodu zagrijte do vrenja, dodajte orzo pa ga kuhajte prema uputama na omotu.
- Kada je tjestenina gotova, ocijedite je i ostavite malo vode od kuhanja.
- Na tavi otopite malo maslaca, dodajte polovice cherry rajčica i pirjajte dok ne puste sok.
- Dodajte tjesteninu, sok pola limuna, peršin i sol pa dobro pomiješajte.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Meso i tikvice pecite oko pola sata do 40 minuta dok meso ne omekša.
- Izvadite iz pećnice, odmorite meso pa režite na komade i poslužite uz pečenu tikvicu i tjesteninu.
Dobar tek!