Zamisli ovo – tanjur pun fine pašte i bogat umak od rajčice, ili pak špageti carbonara, neizbježni bolonjez, kremasti umak s parmezanom i gljivama preliven preko pappardella, fettuccine s piletinom u sočnom umaku… Beskrajan je niz omiljenih jela u kojima je glavna zvijezda - neodoljiva tjestenina.
Samo da znaš, tjestenina diljem svijeta dolazi u više od 600 različitih oblika. Najpoznatiji su oni talijanski – špageti, vermicelli, fusilli, tortellini, linguini, fettuccine, penne…, Nijemci imaju spaetzle, Kinezi chow mein, Japanci soba rezance…, no i mi u Hrvatskoj imamo neke autohtone koje svi volimo. Pa tako uživamo u fužima, pljukancima, trgancima, krpicama… i pripadajućim umacima.
Zašto slavimo Svjetki dan tjestenine?
A zašto ti sve ovo pišemo? Jer je danas Svjetski dan tjestenine, omiljeni praznik svih onih koji su ludi za ovom namirnicom. Svjetski dan tjestenine počeo se obilježavati 25. listopada 1995. godine, za vrijeme Svjetskog kongresa o tjestenini na kojem su stručnjaci iz cijelog svijeta odlučili kako je potrebno ljudima diljem svijeta ukazati na raznolikost tjestenine i njezinu svestranost i primjenjivost u brojnim jelima.
A kako drugačije proslaviti Svjetski dan tjestenine, nego uz omiljeno jelo s paštom?! I zato ti donosimo naš izbor i recepte za 5 najfinijih jela s tjesteninom u kojima možeš uživati svaki dan u godini.
Špageti bolonjez
Bolonjez, najpoznatiji talijanski umak potječe iz regije Emilia-Romagna, a danas je poznat u cijelom svijetu. Postoje mnoge inačice i izvedbe bolognese umaka, ali autentični recept talijanskog kuhara Gennara Contalda pokazuje nam kako napraviti jednostavan i ukusan bolonjez umak s nekoliko osnovnih namirnica.
Špageti carbonara
Špageti carbonara klasik su tradicionalne talijanske kuhinje koji naprosto obožavamo! Često se za klasična jela vode polemike oko izvornih namirnica i načina pripreme.
Kako bismo riješili sve dileme oko klasične carbonare pronašli smo izvorni recept koji će te, vjerujemo, oboriti s nogu. Guanciale (ili panceta kao zamjena), maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, papar i naravno špageti su sve što ti treba za pripremu ovog klasika.
Domaći ravioli
Rastući je trend pripremiti domaću tjesteninu, a domaći ravioli predstavljaju višu razinu. Uz naše savjete i recept napravi savršene domaće raviole, i osmisli vlastito punjenje.
Kremasta tjestenina s gljivama
U ona jednostavnija, a uvijek fina jela zasigurno ulazi i kremasta tjestenina na bazi vrhnja i omiljenih gljiva. Šampinjone možeš zamijeniti nekom drugom vrstom gljiva po želji, a želiš li pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbaci pancetu ili slaninu.
Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima
U potrazi za brzim i jednostavnim jelom, s malim odmakom od tipičnih sastojaka, pretražili smo bogatu riznicu recepata slavne američke kuharice, 83-godišnje Marthe Stewart. I otkrili ovu genijalnu tjesteninu idealnu za brzi ručak ili večeru preko tjedna.