Spremno za samo 10 minuta. Tajlandski street food klasik priprema se bez woka – i bez muke
Ne mora ti Bangkok biti na bucket listi da bi znao kako tamo hrana nije samo hrana nego ulični spektakl. Jedno od onih jela koje lokalci jedu od djetinjstva, a turisti odmah zavole, je kai jeow – nevjerojatno jednostavan, a toliko pun okusa.
U osnovi, to je omlet. Ali ne bilo kakav – ovaj pržiš na jakoj vatri dok ne postane zlatan, pjenast i gotovo hrskav na rubovima.
Za kai jeow ne trebaš ni wok ni egzotične gadgete, samo malu neprijanjajuću tavu i dobru ruku pri okretanju. Tajna je u ribljem umaku koji daje duboki umami šmek, a sve ostalo je čista igra.
Ovaj slastan tajlandski omlet servira se s kuhanom jasmin rižom i svježim povrćem – brz, lagan i nevjerojatno zasitan obrok, taman za ljetne dane kad ti se baš i ne kuha.
Kai Jeow - slasni tajlandski omlet za one koji vole konkretan doručak
foto: Simply Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kai jeow - thai omlet
5 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Za omlet
Sastojci
Jaje
3
kom
Riblji umak
2
žličica
Smeđi šećer
0,25
žličica
Mladi luk
1
kom
Chili papričica
0,50
kom
Crni papar
0,25
žličica
Suncokretovo ulje
3
žlica
Postupak
U srednje velikoj zdjeli pomiješaj jaja, riblji umak, šećer, nasjeckani mladi luk, sitno nasjeckanu chili papričicu i papar. Muti energično dok smjesa ne postane potpuno homogena i bez vidljivih dijelova bjelanjaka.
U maloj neprijanjajućoj tavi (promjera oko 20 cm) zagrij ulje na srednje jakoj vatri dok ne počne lagano dimiti.
Držeći zdjelu s jajima oko 30 cm iznad tave, polako ulij smjesu u jednom mlazu. Jaja će odmah početi cvrčati i napuhavati se. Peci dok donja strana ne dobije zlatnosmeđu boju (oko 3 minute). Lopaticom poguraj rubove prema sredini i nagni tavu kako bi sirova jaja došla u dodir s vrućom površinom. Kad je omlet čvrst, okreni ga (baci iz zgloba kao palačinku ili pomozi si lopaticom) i peci još oko 15 sekundi s druge strane.
Odmah serviraj uz kuhanu rižu, kriške krastavca i listove rimske salate. Možeš složiti i mini-wrap: u list salate stavi malo omleta, krastavca i riže i uživaj u svakom zalogaju. Za dodatni okus, dodaj malo srirache.
Za posluživanje
Sastojci
Jasmin riža (kuhana)
1
šalica
Krastavac
4
kriška
Rimska salata
Sriracha umak
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
743 kcal
37 %
MASTI
56,00 g
77 %
KOLESTEROL
0,55 g
0 %
UH
38,00 g
13 %
PROTEINI
24,00 g
48 %
Ako ti se čini da bi okretanje omleta moglo biti izazovno, koristi tanjur ili poklopac – samo prebaci omlet na tanjur, a zatim ga vrati u tavu s druge strane prema dolje. Nema drame ako se "slomi" – okus ostaje isti!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.