Recepti Jaja 07. kolovoza 2025.

Tajlandski omlet za one koji vole konkretan doručak!

Jaja
5 MIN
5 MIN
1
JEDNOSTAVNO
kai jeow, tajlandski omlet
Kai Jeow - slasni tajlandski omlet za one koji vole konkretan doručak
foto: Simply Suwanee Authentic Thai Food and Delicious Recipes/Pinterest
Spremno za samo 10 minuta. Tajlandski street food klasik priprema se bez woka – i bez muke

Ne mora ti Bangkok biti na bucket listi da bi znao kako tamo hrana nije samo hrana nego ulični spektakl. Jedno od onih jela koje lokalci jedu od djetinjstva, a turisti odmah zavole, je kai jeow – nevjerojatno jednostavan, a toliko pun okusa.

U osnovi, to je omlet. Ali ne bilo kakav – ovaj pržiš na jakoj vatri dok ne postane zlatan, pjenast i gotovo hrskav na rubovima.

jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li jaja svježa Špajza

Lagano, zasitno, aromatično

Za kai jeow ne trebaš ni wok ni egzotične gadgete, samo malu neprijanjajuću tavu i dobru ruku pri okretanju. Tajna je u ribljem umaku koji daje duboki umami šmek, a sve ostalo je čista igra.

Ovaj slastan tajlandski omlet servira se s kuhanom jasmin rižom i svježim povrćem – brz, lagan i nevjerojatno zasitan obrok, taman za ljetne dane kad ti se baš i ne kuha.

kai jeow, tajlandski omlet | Author: Simply Recipes/Pinterest Kai Jeow - slasni tajlandski omlet za one koji vole konkretan doručak foto: Simply Recipes/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Kai jeow - thai omlet
5 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Za omlet
Sastojci
  • Jaje 3 kom
  • Riblji umak 2 žličica
  • Smeđi šećer 0,25 žličica
  • Mladi luk 1 kom
  • Chili papričica 0,50 kom
  • Crni papar 0,25 žličica
  • Suncokretovo ulje 3 žlica
Postupak
  1. U srednje velikoj zdjeli pomiješaj jaja, riblji umak, šećer, nasjeckani mladi luk, sitno nasjeckanu chili papričicu i papar. Muti energično dok smjesa ne postane potpuno homogena i bez vidljivih dijelova bjelanjaka.


  2. U maloj neprijanjajućoj tavi (promjera oko 20 cm) zagrij ulje na srednje jakoj vatri dok ne počne lagano dimiti.


  3. Držeći zdjelu s jajima oko 30 cm iznad tave, polako ulij smjesu u jednom mlazu. Jaja će odmah početi cvrčati i napuhavati se. Peci dok donja strana ne dobije zlatnosmeđu boju (oko 3 minute). Lopaticom poguraj rubove prema sredini i nagni tavu kako bi sirova jaja došla u dodir s vrućom površinom. Kad je omlet čvrst, okreni ga (baci iz zgloba kao palačinku ili pomozi si lopaticom) i peci još oko 15 sekundi s druge strane.


  4. Odmah serviraj uz kuhanu rižu, kriške krastavca i listove rimske salate. Možeš složiti i mini-wrap: u list salate stavi malo omleta, krastavca i riže i uživaj u svakom zalogaju. Za dodatni okus, dodaj malo srirache.


Za posluživanje
Sastojci
  • Jasmin riža (kuhana) 1 šalica
  • Krastavac 4 kriška
  • Rimska salata
  • Sriracha umak
Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

743 kcal

37 %

MASTI

56,00 g

77 %

KOLESTEROL

0,55 g

0 %

UH

38,00 g

13 %

PROTEINI

24,00 g

48 %

Ako ti se čini da bi okretanje omleta moglo biti izazovno, koristi tanjur ili poklopac – samo prebaci omlet na tanjur, a zatim ga vrati u tavu s druge strane prema dolje. Nema drame ako se "slomi" – okus ostaje isti!

 A kad si već na Tajlandu...

Možda vas zanima... Tajlandski semafor: Tri boje omiljenog curryja Kolumne Možda vas zanima... Jeste li probali tajlandski zeleni curry? Recepti Možda vas zanima... Salata s lignjama i tajlandskim twistom Kolumne Piletina na tajlandski Možda vas zanima... Piletina na tajlandski Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:26 07. Kolovoz 2025.

    Dobro je