Ovaj recept pretvara tiramisu, omiljeni talijanski desert, u hladnu, kremastu poslasticu koja će ti osvježiti dan...
Tiramisu je klasični talijanski desert tradicionalno napravljen od piškota natopljenih u espresso i alkohol, slojevit s bogatom smjesom šlaga, žumanjaka i mascarponea. Posut kakaom, impresivan je završetak večere.
No, kada je vruće i želiš nešto malo modernije, probaj ove tiramisu sladolede na štapiću od samo 6 sastojaka. Jednostavno pomiješaj mascarpone sir, šećer i vrhnje. Dodaj espresso i rum (ili ekstrakt vanilije) u polovicu smjese i složi u kalupe za sladoled. Kada se zamrznu, prelij otopljenom čokoladom ili pospi čokoladom u prahu. I uživaj.
Ne gasi ekran dok kuham
Tiramisu sladoled na štapiću
15 MIN
pripreme
420 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Instant kava
1
žlica
Mascarpone
225
g
Šećer
0,33
šalica
Vrhnje za šlag
1
šalica
Rum
1
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Tamna čokolada
55
g
Postupak
U velikoj zdjeli umuti 1/3 šalice kipuće vode i instant kavu. Pusti da se potpuno ohladi, otprilike 20 minuta.
Miksaj sir i šećer električnim mikserom na niskoj brzini dok smjesa ne postane glatka, otprilike 30 sekundi. Dodaj vrhnje, miksajući dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane lagana, oko 1 minutu. Premjesti 1 i 1/2 šalice smjese sira u smjesu espressa u zdjeli, umiješaj rum i ekstrakt vanilije.
Premjesti smjesu sira i espressa u veliku plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Premjesti običnu smjesu sira u zasebnu veliku plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Škarama odreži vrh svake vrećice.
Smjesu sira i espressa ulij u 10 kalupa za sladoled (90 ml), puneći svaki do 2/3. Lagano udari kalupima o radnu površinu nekoliko puta kako bi uklonio mjehuriće zraka.
Na vrh smjese s espressom ravnomjerno ulij običnu smjesu sira. Ponovno udari kalupima o površinu kako bi uklonio mjehuriće zraka. U sredinu svakog kalupa umetni štapić za sladoled.
Zamrzni dok se sladoledi potpuno ne zamrznu, 6-48 sati.
Otopi čokoladu na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici, pusti da se ohladi.
Izvadi sladolede iz zamrzivača i brzo potopi dno kalupa u toplu vodu. Pažljivo izvadi sladolede iz kalupa i stavi na pleh obložen papirom za pečenje.
Pomoću vilice sladolede prelij rastopljenom čokoladom. Zamrzni dok se čokolada ne stvrdne, oko 10 minuta.