gastro postao
Bogata torta od 3 kore, 2 sloja domaćeg curda od limuna i premazom s kokosom oduševit će i najzahtjevnije goste!
Slojevita torta s curdom od limuna i kokosovim brašnom idealan je odabir za posebne prilike, poput rođendana, godišnjica ili nadolazećeg Valentinova. Definitivno nije izbor za svaki dan, budući da trebaš pripremiti 3 različite komponente i pričekati da se dobro ohladi. Požurivanje ne dolazi u obzir, ali svaka će se utrošena minuta isplatiti.
Budući da će ti trebati 3 kore za tortu, posao će biti najbrži s 3 kalupa istog promjera. Naravno, možeš ih ispeći i dan ranije u istom kalupu i izbjeći zbrku.
Torta s curdom od limuna i kokosom
Sastojci - za biskvit:
- 180 g omekšalog maslaca
- 450 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žlica praška za pecivo
- 250 ml mlijeka
- 1 žličica paste od vanilije
- 300 g šećera
- 3 jaja (M)
Sastojci - za curd od limuna:
- 200 g šećera
- 3 žlice brašna
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 2 žlice limunove korice
- 120 ml soka od limuna
- 3 jaja (M)
- 60 g maslaca
Sastojci - za premaz:
- 300 g šećera
- 120 ml vode
- 3 bjelanjka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g kokosovog brašna
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 24 ili 25 cm premaži maslacem i pobrašni.
- Najprije napravi biskvit. Pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo u jednoj posudi. U drugoj pomiješaj mlijeko s vanilijom.
- Izmiksaj maslac sa šećerom pa u pahuljastu smjesu postepeno dodaj jedno po jedno jaje i nastavi miksati. Naizmjence dodaj smjesu brašna i mlijeko, dok se svi sastojci ne sjedine.
- Podijeli smjesu na 3 dijela, budući da ćeš trebati 3 podjednako debela i ravnomjerno pečena biskvita. Peci svaki 15 - 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Pusti da se hladi 5 minuta u kalupu, a zatim ga izvadi i ponovi postupak još 2 puta.
- Dok se kore hlade, pripremi curd od limuna. U jednoj posudi pomiješaj šećer, brašno i kukuruzni škrob. U drugoj posudi pomiješaj limunov sok, koricu i 250 ml vode, a zatim dodaj jaja i dobro izradi smjesu mutilicom.
- Posudu sa šećerom stavi na srednje jaku vatri i postepeno ulijevaj ostale sastojke. Cijelo vrijeme miješaj, dok se curd ne zgusne, pa makni s vatre i u vruću smjesu umiješaj maslac.
- Na kraju pripremi premaz. Šećer pomiješaj s vodom i stavi na srednje jaku vatru. Pričekaj nekoliko minuta kako bi se šećer otopio i kako bi se pretvorio u sirup.
- Mikserom miksaj bjelanjke otprilike 2 minute pa polako dolijevaj vrući sirup, pazeći da se jaja ne pretvore u kajganu. Miksaj dok premaz ne postane gust, otprilike 2 do 3 minute.
- Na kraju složi tortu. Prvu koru uredno premaži polovicom curda, poklopi je drugom, premaži ostatkom curda i završi trećom korom. Cijelu tortu ravnomjerno obloži premazom pa dlanovima utisni kokosovo brašno. Izgledat će rustikalno i primamljivo!