Recepti 18. siječnja 2024.

Torta od kokosa i limuna - za posebne ljude i prilike

Torta s curdom od limuna i kokosom
Torta s curdom od limuna i kokosom foto: Polina Tankilevitch/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogata torta od 3 kore, 2 sloja domaćeg curda od limuna i premazom s kokosom oduševit će i najzahtjevnije goste!

Slojevita torta s curdom od limuna i kokosovim brašnom idealan je odabir za posebne prilike, poput rođendana, godišnjica ili nadolazećeg Valentinova. Definitivno nije izbor za svaki dan, budući da trebaš pripremiti 3 različite komponente i pričekati da se dobro ohladi. Požurivanje ne dolazi u obzir, ali svaka će se utrošena minuta isplatiti. 

 

Kocke s limunom, kokosom i bademima Možda vas zanima... Sočne kocke od limuna, kokosa i badema Recepti

 

Budući da će ti trebati 3 kore za tortu, posao će biti najbrži s 3 kalupa istog promjera. Naravno, možeš ih ispeći i dan ranije u istom kalupu i izbjeći zbrku. 

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Torta s curdom od limuna i kokosom foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Torta s curdom od limuna i kokosom

Sastojci - za biskvit:

  • 180 g omekšalog maslaca
  • 450 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 300 g šećera
  • 3 jaja (M)

Sastojci - za curd od limuna:

  • 200 g šećera
  • 3 žlice brašna
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 2 žlice limunove korice
  • 120 ml soka od limuna
  • 3 jaja (M)
  • 60 g maslaca

Sastojci - za premaz:

  • 300 g šećera
  • 120 ml vode
  • 3 bjelanjka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g kokosovog brašna

 

kokos, tamna čokolada Možda vas zanima... Zdravi zalogaji od kokosa i tamne čokolade Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 24 ili 25 cm premaži maslacem i pobrašni. 
  2. Najprije napravi biskvit. Pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo u jednoj posudi. U drugoj pomiješaj mlijeko s vanilijom.
  3. Izmiksaj maslac sa šećerom pa u pahuljastu smjesu postepeno dodaj jedno po jedno jaje i nastavi miksati. Naizmjence dodaj smjesu brašna i mlijeko, dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Podijeli smjesu na 3 dijela, budući da ćeš trebati 3 podjednako debela i ravnomjerno pečena biskvita. Peci svaki 15 - 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Pusti da se hladi 5 minuta u kalupu, a zatim ga izvadi i ponovi postupak još 2 puta.
  5. Dok se kore hlade, pripremi curd od limuna. U jednoj posudi pomiješaj šećer, brašno i kukuruzni škrob. U drugoj posudi pomiješaj limunov sok, koricu i 250 ml vode, a zatim dodaj jaja i dobro izradi smjesu mutilicom.
  6. Posudu sa šećerom stavi na srednje jaku vatri i postepeno ulijevaj ostale sastojke. Cijelo vrijeme miješaj, dok se curd ne zgusne, pa makni s vatre i u vruću smjesu umiješaj maslac.
  7. Na kraju pripremi premaz. Šećer pomiješaj s vodom i stavi na srednje jaku vatru. Pričekaj nekoliko minuta kako bi se šećer otopio i kako bi se pretvorio u sirup. 
  8. Mikserom miksaj bjelanjke otprilike 2 minute pa polako dolijevaj vrući sirup, pazeći da se jaja ne pretvore u kajganu. Miksaj dok premaz ne postane gust, otprilike 2 do 3 minute. 
  9. Na kraju složi tortu. Prvu koru uredno premaži polovicom curda, poklopi je drugom, premaži ostatkom curda i završi trećom korom. Cijelu tortu ravnomjerno obloži premazom pa dlanovima utisni kokosovo brašno. Izgledat će rustikalno i primamljivo!
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:16 18. Siječanj 2024.

    super