gastro postao
Poznata talijanska juha od kruha i raznog povrća poznata je i pod imenom ribollita
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1703
Potrebno vam je
- 4 žlica ulje maslinovo
- 1 kom luk ,crveni
- 2 kom mrkva, crvena
- 1 kom poriluk (cijeli)
- 2 režanj češnjak
- 400 g pelati
- 1 žlica pasirana rajčica (passata)
- 9 l pileći temeljac
- sol
- svježe mljeveni papar
- 400 g grah, šareni
- 250 g špinat
- 8 kriška ciabatta
- 2 žlica parmezan
Priprema
- Luk i češnjak oljuštimo i nasjeckamo. Mrkve ogulimo i narežemo na komadiće. Poriluk očistimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ocijedimo i nasjeckamo.
- Grah iz konzerve ocijedimo i isperemo. Špinat operemo i usitnimo.
- U loncu popržimo luk, mrkvu i poriluk na slaboj vatri. Dodamo češnjak i pržimo jednu minutu, pa rajčicu, pire od rajčice i temeljac. Posolimo i popaprimo prema ukusu.
- Polovicu graha zgnječimo vilicom i stavimo u lonac. Pustimo da zavre, pa smanjimo vatru. Ostavimo da lagano ključa 30 minuta.
- Dodamo preostali grah i špinat. Pustimo da lagano vrije još 30 minuta. Kruh popržimo dok ne dobije zlatnu boju, stavimo dva komada u svaku zdjelicu za juhu i poškropimo maslinovim uljem.
- Za posluživanje ulijemo juhu u zdjele, pospemo ribanim parmezanom i poškropimo s još malo maslinova ulja.
Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata