Recepti 28. prosinca 2017.

Varivo od leće i graha za blagdanski oporavak

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dane između Božića i Nove godine začinite laganijim jelima poput ovog bogatog variva s mahunarkama i povrćem.

Miks leće i graha na sjajan će se način spojiti u finom, toplom varivu. Koristite li suhe mahunarke, obavezno ih preko noći ostavite u vodi, posebice ako je riječ o zelenoj leći. Crvenoj leći potrebno je kraće vrijeme kuhanja, pa tu vrstu nije potrebno prethodno namakati.

 

Možda vas zanima... Fino varivo od crvene leće i sezonskog povrća Kolumne

 

Kombinirajte povrće koje imate u hladnjaku, no u kombinaciju svakako uključite ono korjenasto poput mrkve, celera i peršina. Kukuruz će odlično nadopuniti spoj okusa, a dodati možete i slanutak ili pak kolutiće kobasice za mesnu verziju variva.

 

Možda vas zanima... Zima dolazi: Varivo od graška s noklicama Kolumne

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Potrebno vam je:

  • Pola šalice graha
  • Pola šalice leće
  • 1 luk
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršina
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 manji komad korijena celera
  • 3 šalice povrtnog temeljca
  • 1 šalica kukuruza 
  • 1 žličica timijana
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. Mahunarke preko noći ostavite u vodi. Isperite ih i iscijedite, stavite u lonac i ulijte vode toliko da prekrije mahunarke.
  2. Ostavite da zakuha pa na laganoj vatri kuhajte još 45 minuta.
  3. Zagrijte maslac ili ulje, dodajte luk i malo soli te pirjajte desetak minuta.
  4. Dodajte mrkvu, češnjak, peršin i celer te, povremeno miješajući, kuhajte još pet-deset minuta.
  5. Ocijedite mahunarke i zavrijte temeljac.
  6. Smanjite vatru pa dodajte mahunarke, kukuruz i timijan.
  7. Pokriveno kuhajte još 15 minuta te začinite solju i paprom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.