Miks leće i graha na sjajan će se način spojiti u finom, toplom varivu. Koristite li suhe mahunarke, obavezno ih preko noći ostavite u vodi, posebice ako je riječ o zelenoj leći. Crvenoj leći potrebno je kraće vrijeme kuhanja, pa tu vrstu nije potrebno prethodno namakati.
Kombinirajte povrće koje imate u hladnjaku, no u kombinaciju svakako uključite ono korjenasto poput mrkve, celera i peršina. Kukuruz će odlično nadopuniti spoj okusa, a dodati možete i slanutak ili pak kolutiće kobasice za mesnu verziju variva.
Potrebno vam je:
- Pola šalice graha
- Pola šalice leće
- 1 luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 mrkve
- 1 korijen peršina
- 3 režnja češnjaka
- 1 manji komad korijena celera
- 3 šalice povrtnog temeljca
- 1 šalica kukuruza
- 1 žličica timijana
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- Mahunarke preko noći ostavite u vodi. Isperite ih i iscijedite, stavite u lonac i ulijte vode toliko da prekrije mahunarke.
- Ostavite da zakuha pa na laganoj vatri kuhajte još 45 minuta.
- Zagrijte maslac ili ulje, dodajte luk i malo soli te pirjajte desetak minuta.
- Dodajte mrkvu, češnjak, peršin i celer te, povremeno miješajući, kuhajte još pet-deset minuta.
- Ocijedite mahunarke i zavrijte temeljac.
- Smanjite vatru pa dodajte mahunarke, kukuruz i timijan.
- Pokriveno kuhajte još 15 minuta te začinite solju i paprom.
Dobar tek!