Recepti 02. srpnja 2020.

Veličanstvena juha od rajčice gotova je u tren oka

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Miris i okus ove juhe odmah će te vratiti u djetinstvo, u maminu ili bakinu kuhinju, u neka druga vremena...

Iako za sve juhe ponekad kažemo kao da su hrana koja liječi i održava nas zdravima, juha od rajčice ili paradajz juha ima posebno mjesto. Ona je kraljica među juhama, a samo nekoliko koraka dijeli te od pripreme do gotovog proizvoda u kojem ćeš uživati.

 

Možda vas zanima... Kako oguliti koru s rajčice brzo i bez puno muke? Špajza

 

Odlična stvar jest da ju pripremiti možeš točno onako kako tebi najbolje odgovara. Stoga, možeš, ali i ne moraš napraviti zapršku koja će osigurati kremastu teksturu, po želji možeš dodati malo celera, a kada je u pitanju posluživanje možeš ju konzumirati samu, s kruhom ili uz dodatak domaćih rezanaca, riže ili tjestenine.

 

Možda vas zanima... Pobjednička kombinacija: Juha od rajčice i bosiljka Recepti

 

Iako je idealna u jesenskim i zimskim mjesecima, zbog sezone i dozrijevanja rajčica često se priprema i u ljeto. Recept u nastavku odnosi se na već pasiranu rajčicu, ali ako se odlučiš na pripremu sa svježim, pobrini se da koristiš potpuno zrele rajčice te vrstu koja ima mnogo tekućine.

Ako odlučiš upotrijebiti svježe rajčice, imaj na umu da će priprema trajati malo duže. Ipak ih moraš pirjati otprilike pola sata prije no što se primiš štapnog miksera.   | Author: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

  • 2 žlice ulja ili maslaca
  • 3 žlice bijelog brašna
  • 1 manja glavica luka, po želji
  • 400 mL vode ili temeljca (goveđeg ili povrtnog)
  • 600 mL pasirane (domaće) rajčice
  • 2 žličice šećera
  • sol, papar po ukusu
  • 15 g sitno nasjeckanog lista celera
  • domaći rezanci, riža ili tjestenina

Priprema:

  1. Ulje ili maslac stavi u lonac za kuhanje i na srednja jaku vatru. Dodaj brašno i napravi zapršku. Po želji dodaj luk i malo ga poprži.
  2. Dodaj pasiranu rajčicu, dobro promiješaj i zatim ulij vodu ili temeljac. 
  3. Dodaj sol i papar po želji te šećer, pogotovo ako je riječ o kiselkastoj pasiranoj rajčici. Pričekaj da zavrije.
  4. Kuhaj oko 8 do 10 minuta.
  5. Prije posluživanja juhu procijedi te ju posluži uz prethodno skuhanu rižu, domaće rezance ili tjesteninu.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Danas kuhamo: Pileće okruglice u umaku od rajčice Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.