Za većinu umaka treba nam oguljena rajčica, to nije uvijek najjednostavniji posao. Njena kora zna biti 'tvrdoglava', pa često nešto što bi trebalo biti samo lagana priprema prije kuhanja ispadne pravo mučenje.
Trikovi s kojima ćeš rajčice oguliti vrlo brzo
1. Zagrij vodu u loncu i pusti da uzavre. Za to vrijeme nožem na kori rajčice napravi križić, odnosno znak X, pa ih stavi u kipuću vodu na 20 sekundi.
Izvadi ih iz vode i prebaci u posudu s hladnom vodom i ledom, a s rukama jednostavno ukloni omekšanu koru. Ovako brzo možeš očistiti veliku količinu rajčica, a one će zadržati svoj okus.
Pogledaj u videu kako to napraviti:
2. Rajčice operi i očisti. Stavi ih u vrećicu, pa u zamrzivač i pusti da se zamrznu. Prije kuhanja ih samo ostavi da se otope na sobnoj temperaturi 10 do 15 minuta, koža će gotovo sama otpasti, samo je povuci prstima.
3. Treći način je nešto kompliciraniji, ali ćeš tako najbolje sačuvati rajčice za kasniju upotrebu. Prvo zagrij pećnicu. Prepolovi rajčice i posloži ih na lim na papir na pečenje. Peci 12 do 15 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Kada se ohlade, ogulite kožu, ići će lako.