Kad je krumpir u pitanju, svatko od nas ima omiljeno "agregatno stanje" konzumacije – pire, pečeni, kuhani, restani krumpir... Krumpir je čest prilog, ali bez problema će preuzeti na sebe i ulogu glavnog jela.
Osim odličnog okusa, jedna od velikih prednosti krumpira leži u činjenici da ga je lako skladištiti. Kad je pravilno pohranjen, krumpir može trajati mjesecima.
Kako čuvati krumpir
Ključne riječi za čuvanje krumpira su "hladno", "suho" i "tamno mjesto". Što znači da će krumpir najsretniji biti u smočnici, i to po mogućnosti u kartonskoj kutiji, mrežastoj vreći ili papirnatoj vrećici.
Što dalje od sunca, krumpiru je bolje - kad je previše izložen suncu, u krumpiru nastaje otrovni spoj solanin. Solanin je toksični glikoalkaloid koji brani krumpir od nametnika, ali ga i čini gorkim, nejestivim i potencijalno može izazvati mučninu.
"Na hladnom" ne znači u hladnjaku
Iako krumpir voli hladna mjesta, hladnjak nije jedno od njih. Osim što je temperatura preniska, u krumpiru će se povećati razina šećera, što kasnije pri prženju može povećava opasnost od stvaranja akrilamida.
Smije li se krumpir zamrznuti?
Sirovi krumpir nije idealna namirnica za zamrzavanje. Misliš li ga zamrznuti, onda je najbolje krumpir prije toga termički obraditi, odnosno blanširati. Tako ćeš ukloniti dio vode iz krumpira i učiniti ih manje kašastima kad se odmrznu.
Zašto držati krumpir podalje od luka
Krumpir i luk savršeno se slažu u mnogim jelima, ali nisu najbolji "cimeri" kad je u pitanju zajedničko skladištenje. Naime, držanje luka u neposrednoj blizini krumpira ubrzava proces klijanja, što znači da će tvoj krumpir ranije potjerati mladice.
Ako luk i krumpir držiš u smočnici, svakako ih fizički razdvoji. Nemoj ih držati niti na istoj polici ili unutar istog kuhinjskog ormarića.
Kako pohraniti ostatke krumpira (uključujući pire krumpir)
Malo je ostataka ukusnijih od ostataka krumpira. Bez obzira na to je li riječ o pireu, pečenom ili prženom krumpiru, jelo će biti slasno i sljedeći dan.
Gotovo jelo od krumpira u hladnjaku će "preživjeti" do 4 dana, a u zamrzivaču (ovisno o načinu pripreme) do 12 mjeseci. Ipak, pokušaj konzumirati smrznuti pire u roku od 2 mjeseca, zbog mliječnih proizvoda koje koristimo pri njegovoj pripremi.
A što ako krumpir ipak proklija? Pogledaj u videu...