Špajza 31. kolovoza 2023.

Kako čuvati krumpir da ne proklija... i ostale sitnice

Krumpir
Znamo kako čuvati krumpir bez da proklija foto: Franco Antonio Giovanella/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Često zaboraviš krumpir negdje u smočnici i - kad ti konačno zatreba - iznenadiš se kako je lijepo proklijao? Donosimo savjete kako to izbjeći, ali i još nekoliko strategija kako krumpir pravilno pohraniti...

Kad je krumpir u pitanju, svatko od nas ima omiljeno "agregatno stanje" konzumacije – pire, pečeni, kuhani, restani krumpir... Krumpir je čest prilog, ali bez problema će preuzeti na sebe i ulogu glavnog jela.

Osim odličnog okusa, jedna od velikih prednosti krumpira leži u činjenici da ga je lako skladištiti. Kad je pravilno pohranjen, krumpir može trajati mjesecima.

 | Author: Eric Prouzet/Unsplash Krumpir treba držati na suhom, hladnom i mračnom mjestu foto: Eric Prouzet/Unsplash

Kako čuvati krumpir

Ključne riječi za čuvanje krumpira su "hladno", "suho" i "tamno mjesto". Što znači da će krumpir najsretniji biti u smočnici, i to po mogućnosti u kartonskoj kutiji, mrežastoj vreći ili papirnatoj vrećici.

Što dalje od sunca, krumpiru je bolje - kad je previše izložen suncu, u krumpiru nastaje otrovni spoj solanin. Solanin je toksični glikoalkaloid koji brani krumpir od nametnika, ali ga i čini gorkim, nejestivim i potencijalno može izazvati mučninu.

 

Možda vas zanima... Savjeti za pripremu finih popečaka od krumpira Recepti

 

"Na hladnom" ne znači u hladnjaku

Iako krumpir voli hladna mjesta, hladnjak nije jedno od njih. Osim što je temperatura preniska, u krumpiru će se povećati razina šećera, što kasnije pri prženju može povećava opasnost od stvaranja akrilamida.

 | Author: Benjamin Manley/Unsplash Krumpir u smočnici drži podalje od ostalog voća i povrća, naročito luka foto: Benjamin Manley/Unsplash

Smije li se krumpir zamrznuti?

Sirovi krumpir nije idealna namirnica za zamrzavanje. Misliš li ga zamrznuti, onda je najbolje krumpir prije toga termički obraditi, odnosno blanširati. Tako ćeš ukloniti dio vode iz krumpira i učiniti ih manje kašastima kad se odmrznu.

 

Francuski krumpir Možda vas zanima... S francuskim krumpirom ne možeš pogriješiti! Recepti

 

Zašto držati krumpir podalje od luka

Krumpir i luk savršeno se slažu u mnogim jelima, ali nisu najbolji "cimeri" kad je u pitanju zajedničko skladištenje. Naime, držanje luka u neposrednoj blizini krumpira ubrzava proces klijanja, što znači da će tvoj krumpir ranije potjerati mladice.

Ako luk i krumpir držiš u smočnici, svakako ih fizički razdvoji. Nemoj ih držati niti na istoj polici ili unutar istog kuhinjskog ormarića.

pire krumpir | Author: Shutterstock Priprema pire krumpira - najbolji je svjež, no može se i zamrznuti do 2 mjeseca foto: Shutterstock

Kako pohraniti ostatke krumpira (uključujući pire krumpir)

Malo je ostataka ukusnijih od ostataka krumpira. Bez obzira na to je li riječ o pireu, pečenom ili prženom krumpiru, jelo će biti slasno i sljedeći dan.

Gotovo jelo od krumpira u hladnjaku će "preživjeti" do 4 dana, a u zamrzivaču (ovisno o načinu pripreme) do 12 mjeseci. Ipak, pokušaj konzumirati smrznuti pire u roku od 2 mjeseca, zbog mliječnih proizvoda koje koristimo pri njegovoj pripremi.

krumpir | Author: Jeshoots.com/Unsplash Krumpir foto: Jeshoots.com/Unsplash

A što ako krumpir ipak proklija? Pogledaj u videu...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Airine Mailhiot (@aiyenne_2)

 

Mladi krumpir Možda vas zanima... Pripremi mladi krumpir na dva slasna načina Recepti krumpir salata Možda vas zanima... Savršenstvo okusa: Krumpir salata s roštilja Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.