gastro postao
Isprobaj jednostavne i pristupačne recepte u kojima je mladi krumpir glavna zvijezda
Sezona je mladog krumpira, mnogima najslađeg krumpira. Mladi krumpir se iz zemlje vadi ranije i u pravilu je manje brašnast. Pri kupovini mladog krumpira uvijek odaberi tvrde, suhe i čiste komade.
Donosimo ti recepte za dva jednostavna i ukusna jela s mladim krumpirom koja će se sigurno naći i na tvom tjednom, proljetnom jelovniku. Uživaj!
Mladi krumpir s mladim lukom i slaninom
Sastojci:
- 20 komada mladog krumpira
- 2-3 lista lovora
- 25 g maslaca
- mladi luk, nasjeckan
- 4 kriške dimljene slanine
- 1 žlica maslinovog ulja
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Postupak:
- Dobro očisti mladi krumpir i isperi ga hladnom vodom. Kuhaj ga u kipućoj slanoj vodi 15-20 minuta s lovorovim listovima dok ne omekša.
- Za to vrijeme, u tavi otopi maslac, dodaj nasjeckani mladi luk te ga dinstaj 1-2 minute dok ne omekša.
- Slaninu prepeci na tavi dok ne postane hrskava i zlatna, a zatim ju nareži na male komadiće.
- Ocijedi krumpir te ga dodaj u tavu s mladim lukom, začini ga s malo morske soli i svježe mljevenim crnim paprom. Prije serviranja pospi ga s komadićima slanine i malo maslinovog ulja.
Pečeni krumpir s limunom i češnjakom
Sastojci:
- 2 kg mladog krumpira
- 1 glavica češnjaka, prerezana na pola po dužini
- 100 ml biljnog ulja
- 8-10 svježih listova lovora
- ½ žličice limuna, korica limuna
Postupak:
- Krumpir očisti, oguli i nareži na polovice jednake veličine. Stavi ih u veliku zdjelu, prelij hladnom vodom i posoli. Kuhaj 10 minuta, dok krumpir ne omekša, a zatim ga dobro ocijedi. Ostavi krumpir da se suši na pari u zdjeli 10 minuta.
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Glavicu češnjaka prepolovi.
- Na dno tepsije stavi ulje, a potom tepsiju stavi u zagrijanu pećnicu 10 minuta. Cijela tajna recepta je u tome da protvan s uljem mora biti zagrijan, a ulje vruće.
- Potom pažljivo posloži krumpir na ulje, dodaj lovorove listove te češnjak
- Peci ih 40-45 minuta, povremeno ih miješajući, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Krumpire začini solju i paprom te limunovim sokom. Posluži ih s pečenim češnjakom u ljusci.
Ako su ti se svidjela ova 2 recepta u kojima je mladi krumpir glavna zvijezda, istraži i ove u nastavku: