gastro postao
U kategoriju nezaobilaznih proljetnih recepata spada i krumpir salata.
U kontinentalnoj se Hrvatskoj krumpir salata radi od kuhanog krumpira, svježeg luka i bučinog ulja, no postoji toliko divnih kombinacija koje su zanemarene. Razumljiva je vjernost klasiku, ali povremeno se odvažite isprobati i neke nove recepte, poput ovog s mladim krumpirom i slaninom.
Zapravo nije riječ o prilogu nego o brzom ručku, čija priprema sveukupno traje otprilike pola sata. Priušti si kriglu piva i uživaj!
Sastojci:
- 1 kg mladog krumpira
- 8 kriški slanine
- 1 crveni luk
- 50 ml jabučnog octa
- 2 žlice vode
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica senfa
- ½ žlice šećera
- 8 komada mladog luka
- Sol
- Papar
Priprema:
- Prepolovi mladi krumpir i skuhaj ga u slanoj vodi. Procijedi ga i pusti da se malo ohladi.
- Slaninu zaprži na tavici, a zatim je prebaci na papirnate ubruse. Sačuvaj dvije žlice masnoće koja je preostala u tavi.
- Nareži crveni luk i pirjaj ga na laganoj vatri dok ne omekša. Ulij jabučni ocat, vodu, maslinovo ulje, dodaj senf i šećer. Kad zavrije, ugasi vatru, posoli i popapri.
- Prelij krumpire ovim umakom, dodajte narezani mladi luk i slaninu, dobro promiješaj i odmah serviraj.
Dobar vam tek i ugodan ostatak dana!