Samo 20 minuta te dijeli od ukusnog i zdravog ručka (ili večere)! Napravi jednu od ove 2 odlične ljetne salate... a možeš i obje!
Tijekom vrućih ljetnih mjeseci biramo lagane i brze obroke! A sezonske salate su idealan izbor - krcate su vitaminima, a odličan su odabir i za vegetarijance. Donosimo ti 2 recepta za hranjiv i jednostavan ljetni ručak...
Salata s mahunama
foto: Shutterstock
Sezona mahuna je u punom jeku, pa zašto ju ne iskoristiti za pripremu ukusnog i zdravog obroka? Donosimo ti recept Jamieja Olivera za čiju ćeš pripremu trebati izdvojiti 20 minuta. Količina je dostatna za 4 porcije.
Ne gasi ekran dok kuham
Ljetna salata od mahuna
15 MIN
pripreme
6 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Cherry rajčice
400
g
Mahune
400
g
Metvica
0,25
svežanj
Češnjak
4
režanj
Ljuta papričica
2
kom
Maslinovo ulje
Aceto Balsamico
3
žlica
Mozzarella
150
g
Kruh
4
kriška
Postupak
Pažljivo uroni rajčice u posudu s kipućom slanom vodom, točno na 30 sekundi, izvadi ih i pusti ih pod hladnom vodom.
Mahune operi i ukloni samo krajeve peteljki i stavi ga u kipuću vodu na 4 minute.
U međuvremenu, očisti češnjak, a zatim ga sitno nareži zajedno s čilijem.
Oguli kožu s rajčice, ostavljajući samo meso.
Ocijedi mahune.
Tavu zagrij na srednje jakoj vatri, dodaj žlicu ulja, a zatim češnjak, čili i listiće mente. Prži 2 minute, dodaj rajčicu, aceto i mahune te pirjaj još 4 minute, stalno miješajući.
Dodaj morske soli i crnog papra prema ukusu, a zatim serviraj na tanjur. Povrh stavi mozzarellu i listiće mente, te posluži s vrućim tostiranim kruhom. Najbolje prija rustikalni kruh.
Salata sa slanutkom
foto: shutterstock
Salata sa slanutkom odličan je odabir za lagani (i zdrav) ljetni ručak. Možeš ju pripremiti i unaprijed te ponijeti na posao (ili na plažu). Zvijezda ove salate je lagani, kremasti kozji sir te sezonsko povrće kojeg možeš prilagoditi svojim željama i okusu.
Kim ovoj salati daje zanimljivu aromu. Ako koristiš mljevene sjemenke kima, pola žličice dodaj izravno u posudu s ostalim začinima za dresing, bez prethodnog tostiranja.
Ne gasi ekran dok kuham
Mediteranska salata sa slanutkom
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Češnjak
3
režanj
Limunova korica
1
žlica
Sok od limuna
2
žlica
Sol
0,75
žličica
Svježe mljeveni crni papar
4
prstohvat
Kim
1,50
žličica
Slanutak - kuhani
2
šalica
Cherry rajčice
1
šalica
Datulje
4
kom
Krastavac
3
kom
Listići svježeg peršina
0,25
šalica
Kozji sir
85
g
Listići mente
0,25
šalica
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu, limunov sok, sol i papar.
U maloj tavi na srednje laganoj vatri tostiraj sjemenke kima dok ne zamirišu, oko 30 sekundi. Makni s vatre i malo ih zgnječi. Dodaj ih u zdjelicu s dresingom i promiješaj.
Potom dodaj slanutak, rajčicu, datulje, krastavce i peršin. Sve dobro promiješaj. Kušaj i prilagodi začine.
Salatu prebaci u tanjure, odnosno zdjelice za posluživanje i pospi ju kozjim sirom i listićima metvice.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.