Samo 20 minuta te dijeli od ukusnog i zdravog ručka (ili večere)! Napravi jednu od ove 2 odlične ljetne salate... a možeš i obje!
Tijekom vrućih ljetnih mjeseci biramo lagane i brze obroke! A sezonske salate su idealan izbor - krcate su vitaminima, a odličan su odabir i za vegetarijance. Donosimo ti 2 recepta za hranjiv i jednostavan ljetni ručak...
Salata s mahunama
foto: Shutterstock
Sezona mahuna je u punom jeku, pa zašto ju ne iskoristiti za pripremu ukusnog i zdravog obroka? Donosimo ti recept Jamieja Olivera za čiju ćeš pripremu trebati izdvojiti 20 minuta. Količina je dostatna za 4 porcije.
Ljetna salata od mahuna
Sastojci
-
Cherry rajčice
400
g
-
Mahune
400
g
-
Metvica
0,25
svežanj
-
Češnjak
4
režanj
-
Ljuta papričica
2
kom
-
Maslinovo ulje
-
Aceto Balsamico
3
žlica
-
Mozzarella
150
g
-
Kruh
4
kriška
Postupak
-
Pažljivo uroni rajčice u posudu s kipućom slanom vodom, točno na 30 sekundi, izvadi ih i pusti ih pod hladnom vodom.
-
Mahune operi i ukloni samo krajeve peteljki i stavi ga u kipuću vodu na 4 minute.
-
U međuvremenu, očisti češnjak, a zatim ga sitno nareži zajedno s čilijem.
-
Oguli kožu s rajčice, ostavljajući samo meso.
-
-
Tavu zagrij na srednje jakoj vatri, dodaj žlicu ulja, a zatim češnjak, čili i listiće mente. Prži 2 minute, dodaj rajčicu, aceto i mahune te pirjaj još 4 minute, stalno miješajući.
-
Dodaj morske soli i crnog papra prema ukusu, a zatim serviraj na tanjur. Povrh stavi mozzarellu i listiće mente, te posluži s vrućim tostiranim kruhom. Najbolje prija rustikalni kruh.
Salata sa slanutkom
foto: shutterstock
Salata sa slanutkom odličan je odabir za lagani (i zdrav) ljetni ručak. Možeš ju pripremiti i unaprijed te ponijeti na posao (ili na plažu). Zvijezda ove salate je lagani, kremasti kozji sir te sezonsko povrće kojeg možeš prilagoditi svojim željama i okusu.
Kim ovoj salati daje zanimljivu aromu. Ako koristiš mljevene sjemenke kima, pola žličice dodaj izravno u posudu s ostalim začinima za dresing, bez prethodnog tostiranja.
Mediteranska salata sa slanutkom
Sastojci
-
Maslinovo ulje
2
žlica
-
Češnjak
3
režanj
-
Limunova korica
1
žlica
-
Sok od limuna
2
žlica
-
Sol
0,75
žličica
-
Svježe mljeveni crni papar
4
prstohvat
-
Kim
1,50
žličica
-
Slanutak - kuhani
2
šalica
-
Cherry rajčice
1
šalica
-
Datulje
4
kom
-
Krastavac
3
kom
-
Listići svježeg peršina
0,25
šalica
-
Kozji sir
85
g
-
Listići mente
0,25
šalica
Postupak
-
U velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu, limunov sok, sol i papar.
-
U maloj tavi na srednje laganoj vatri tostiraj sjemenke kima dok ne zamirišu, oko 30 sekundi. Makni s vatre i malo ih zgnječi. Dodaj ih u zdjelicu s dresingom i promiješaj.
-
Potom dodaj slanutak, rajčicu, datulje, krastavce i peršin. Sve dobro promiješaj. Kušaj i prilagodi začine.
-
Salatu prebaci u tanjure, odnosno zdjelice za posluživanje i pospi ju kozjim sirom i listićima metvice.