Recepti Salata 15. lipnja 2024.

VRIJEME SALATA Imamo 2 lagana (i jako fina) recepta!

Salata
15 MIN
6 MIN
4
JEDNOSTAVNO
salata
Salata i ljeto idu zajedno
foto: Monika Borys/Unsplash
Samo 20 minuta te dijeli od ukusnog i zdravog ručka (ili večere)! Napravi jednu od ove 2 odlične ljetne salate... a možeš i obje!

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci biramo lagane i brze obroke! A sezonske salate su idealan izbor - krcate su vitaminima, a odličan su odabir i za vegetarijance. Donosimo ti 2 recepta za hranjiv i jednostavan ljetni ručak...

 | Author: Shutterstock Salata s mahunama foto: Shutterstock

Sezona mahuna je u punom jeku, pa zašto ju ne iskoristiti za pripremu ukusnog i zdravog obroka? Donosimo ti recept Jamieja Olivera za čiju ćeš pripremu trebati izdvojiti 20 minuta. Količina je dostatna za 4 porcije.

Ne gasi ekran dok kuham

Ljetna salata od mahuna
15 MIN
pripreme
6 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Cherry rajčice 400 g
  • Mahune 400 g
  • Metvica 0,25 svežanj
  • Češnjak 4 režanj
  • Ljuta papričica 2 kom
  • Maslinovo ulje
  • Aceto Balsamico 3 žlica
  • Mozzarella 150 g
  • Kruh 4 kriška
Postupak
  1. Pažljivo uroni rajčice u posudu s kipućom slanom vodom, točno na 30 sekundi, izvadi ih i pusti ih pod hladnom vodom.


  2. Mahune operi i ukloni samo krajeve peteljki i stavi ga u kipuću vodu na 4 minute.


  3. U međuvremenu, očisti češnjak, a zatim ga sitno nareži zajedno s čilijem.


  4. Oguli kožu s rajčice, ostavljajući samo meso.


  5. Ocijedi mahune.


  6. Tavu zagrij na srednje jakoj vatri, dodaj žlicu ulja, a zatim češnjak, čili i listiće mente. Prži 2 minute, dodaj rajčicu, aceto i mahune te pirjaj još 4 minute, stalno miješajući.


  7. Dodaj morske soli i crnog papra prema ukusu, a zatim serviraj na tanjur. Povrh stavi mozzarellu i listiće mente, te posluži s vrućim tostiranim kruhom. Najbolje prija rustikalni kruh.


 | Author: shutterstock Salata sa slanutkom foto: shutterstock

Salata sa slanutkom odličan je odabir za lagani (i zdrav) ljetni ručak. Možeš ju pripremiti i unaprijed te ponijeti na posao (ili na plažu). Zvijezda ove salate je lagani, kremasti kozji sir te sezonsko povrće kojeg možeš prilagoditi svojim željama i okusu.

Kim ovoj salati daje zanimljivu aromu. Ako koristiš mljevene sjemenke kima, pola žličice dodaj izravno u posudu s ostalim začinima za dresing, bez prethodnog tostiranja.

Ne gasi ekran dok kuham

Mediteranska salata sa slanutkom
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Češnjak 3 režanj
  • Limunova korica 1 žlica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Sol 0,75 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 4 prstohvat
  • Kim 1,50 žličica
  • Slanutak - kuhani 2 šalica
  • Cherry rajčice 1 šalica
  • Datulje 4 kom
  • Krastavac 3 kom
  • Listići svježeg peršina 0,25 šalica
  • Kozji sir 85 g
  • Listići mente 0,25 šalica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu, limunov sok, sol i papar.


  2. U maloj tavi na srednje laganoj vatri tostiraj sjemenke kima dok ne zamirišu, oko 30 sekundi. Makni s vatre i malo ih zgnječi. Dodaj ih u zdjelicu s dresingom i promiješaj.


  3. Potom dodaj slanutak, rajčicu, datulje, krastavce i peršin. Sve dobro promiješaj. Kušaj i prilagodi začine.


  4. Salatu prebaci u tanjure, odnosno zdjelice za posluživanje i pospi ju kozjim sirom i listićima metvice.


 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:38 15. Srpanj 2023.

    nema nista bolje ljeti od salata