Recepti 23. lipnja 2021.

Vrijeme salata: Imamo dva lagana (i jako fina) recepta!

shutterstock ; Mediteranska salata sa slanutkom i povrćem
gastro postao gastro.24sata.hr
Dvadeset minuta te dijeli od ukusnog i zdravog ručka (ili večere)!

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci biramo lagane i brze obroke! Salate su idealan izbor - krcate su vitaminima, a odličan su odabir i za vegetarijance. Donosimo ti dvije ideje za hranjiv i jednostavan ljetni ručak...

  • Sezonska salata s mahunama

Sezona mahuna je u punom jeku, pa zašto ju ne iskoristiti za pripremu ukusnog i zdravog obroka? Donosimo ti recept Jamieja Olivera za čiju ćeš pripremu trebati izdvojiti 20 minuta. Količina je dostatna za četiri porcije.

Sastojci:

  •     400 g cherry rajčica
  •     400 g mahuna
  •     4 grančice svježe metvice
  •     4 češnja češnjaka
  •     2 svježa crvena čilija
  •     maslinovo ulje
  •     3 žlice balzamičnog octa
  •     150 g mozzarelle
  •     4 kriške rustikalnog kruha

 | Author: Shutterstock Salata s mahunama, Shutterstock

Priprema:

  1. Pažljivo uroni rajčice u posudu s kipućom slanom vodom, točno na 30 sekundi, izvadi ih i pusti ih pod hladnom vodom.
  2. Mahune operi i ukloni samo krajeve peteljki i stavi ga u kipuću vodu na četiri minute.
  3. U međuvremenu, očisti češnjak, a zatim ga sitno nareži zajedno s čilijem.
  4. Oguli ljusku rajčice, ostavljajući samo meso.
  5. Ocijedi mahune.
  6. Tavu zagrij na srednje jakoj vatri, dodaj žlicu ulja, a zatim češnjak, čili i listiće mente. Prži dvije minute, dodaj rajčicu, ocat i mahune te pirjaj četiri minute, stalno miješajući.
  7.  Sve začini morskom soli i crnim paprom prema ukusu, a zatim serviraj na tanjur. Povrh stavi mozzarellu i listove mente, te posluži s vrućim tostiranim kruhom.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Mahune i jagode u ukusnoj proljetnoj salati Kolumne

 

  • Mediteranska salata sa slanutkom


Salata sa slanutkom odličan je odabir za lagani (i zdrav) ljetni ručak. Možeš ju pripremiti i unaprijed te ponijeti na posao (ili na plažu). Zvijezda ove salate je lagani, kremasti kozji sir te sezonsko povrće kojeg možeš prilagoditi svojim željama i okusu.

Kim ovoj salati daje zanimljivu aromu. Ako koristiš mljevene sjemenke kima, pola žličice dodaj izravno u posudu za miješanje, bez prethodnog tostiranja.


Sastojci:

  •     2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  •     3 režnja češnjaka, nasjeckanog
  •     1 žlica korice limuna
  •     2 žlice limunovog soka
  •     3/4 žličice morske soli
  •     Svježe mljeveni crni papar
  •     1 ½ žličice kima
  •     2 šalice kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog
  •     1 šalica cherry rajčica, prepolovljene
  •     4 datulje, bez koštica i narezane na kockice
  •     3 krastavca, narezana na tanke polumjesece
  •     ¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
  •     85 g kozjeg sira
  •     ¼ šalica svježe metvice

 | Author: shutterstock Salata sa slanutkom, shutterstock

    

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu, limunov sok, sol i papar.
  2.  U maloj tavi na srednje laganoj vatri tostiraj sjemenke kima dok ne postanu aromatične, oko 30 sekundi. Makni s vatre i malo ih zgnječi. Dodaj ih u zdjelu i promiješaj.
  3. Potom dodaj slanutak, rajčicu, datulje, krastavce i peršin. Sve dobro promiješaj.
  4. Salatu prebaci u tanjure za posluživanje i pospi ju kozjim sirom i metvicom.
  5. Začini po ukusu i posluži.

U slast!

 

Možda vas zanima... Predlažemo pet brzih obroka prikladnih ljetnim temperaturama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.