gastro postao
Polpete su danas postali nezaobilazan dio obroka barem jednom u tjedan dana, a kada malo bolje pogledamo radi se o zaista zahvalnom jelu koje možemo kombinirati na velik broj načina.
Polpete su jednostavni zalogaji kojima ćete zadivititi svoje ukućane, ali i riješiti se ostataka povrća iz hladnjaka. Odličan su prilog, a možete ih iskoristiti u sendvičima te njima obogatiti toplo-hladne salate. 'Polpette' su poznato talijansko jelo gdje se obično rade s mesom, no maštovita povrtna varijanta s porilukom koju vam donosimo svidjet će se i mesoljupcima.
Potrebno vam je:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 poriluk
- 4 kom sušene rajčice
- 100 g zobenih pahuljica
- 250 ml mlijeka
- 3 jaja
- 50 g pšeničnog brašna
- 2 žličica prašaka za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 4 žlice suncokretovog ulja
Priprema:
- Stavite pahuljice u posudu pa dodajte mlijeko. Neka se namaču 30 minuta.
- Pomiješajte jaja, brašno, prašak za pecivo, sol i 1 žlicu suncokretovog ulja. Ugrijte maslinovo ulje u tavi pa dodajte poriluk. Pržite pet minuta, umiješajte rajčice i pržite još minutu. Dodajte u smjesu s brašnom pa sve umiješajte u pahuljice.
- Ugrijte tavu, dodajte 4 žlice suncokretovog ulja te ispecite manje, deblje polpete od prethodno napravljene smjese dok ne dobiju boju.