gastro postao
Iskoristi sezonske namirnice i uživaj u ovom brzom i ukusnom jelu
Palenta je odlična baza za jela iz pećnice, a kada ju pomiješamo sa začinskim biljem i sirom dobijemo kremasti i mirisan zalogaj. Uživaj u preostalim danima ljeta i iskoristi sezonsko povrće poput patlidžana, rajčice i paprika te ih spoji u mediteranski ručak gotovo za pola sata.
Sastojci:
- 800 ml vode
- 200 g palente
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žuta paprika
- 2 rajčice
- 1 manji patlidžan
- 1 glavica luka
- 1 žlica suhog timijana
- 1/4 žličice suhog bosiljka
- 100 g parmezana
- Papar
- Sol
Priprema:
- U loncu pomiješaj sol i vodu te zagrij dok ne zaključa. Dodaj palentu i kuhaj dok ne bude gotova. U toplu palentu umiješaj 80 g naribanog parmezana, timijan i bosiljak. Palentu presipaj u posudu za pečenje.
- Luk, patlidžan, rajčice i papriku očisti i nareži na manje komade.
- U tavi zagrij maslinovo ulje i dodaj luk. Luk zapeci dok ne postane staklast te zatim dodaj papriku. Nakon nekoliko minuta u tavu dodaj patlidžan i na kraju rajčicu. Dodaj sol i papar po želji.
- Kada je povrće lagano zapečeno i omekšalo, pomoću žlice ga rasporedi po palenti. Dodaj preostali naribani parmezan i stavi peći 15 minuta na 200 stupnjeva.
- Kada je gotovo, jelo posipaj s nekoliko listića svježeg timijana ili dodaj koji list bosiljka.
Palenta je zvijezda i ovih finih jela: